De eerste opdracht voor Klomp wordt op dit moment uitgevoerd. Het studentencomplex aan het Bijltjespad in Amsterdam van woonstichting De Key heeft maar liefst 1.700 m2 dak dat volledig wordt vervangen. In maart is het team van Klomp gestart met de voorbereidingen en de verwachting is dat in september het blauw-groene dak kan worden aangelegd.
Klomp Daktechniek is begin mei gestart met het verwijderen van de oude dakbedekking en heeft vervolgens een dampremmende laag op de betonnen constructie aangebracht. Deze dampremmende laag beschermt de isolatie tegen vocht van binnenuit en dient tijdens de uitvoeringsfase tevens als oplossing voor het waterdicht houden van het pand. Op dit moment brengt onderaannemer Van Wylick de isolerende mortel – een cementgebonden isolatie – aan. Normaal gesproken wordt dit onder afschot gedaan, maar omdat dit dak dienst gaat doen als blauw-groene dak is de applicatie in dit geval volledig vlak. Bovenop deze isolerende laag brengt Klomp een tweelaags bitumineus Derbigum dakbedekkingssysteem aan, waarbij de bovenste laag wortelbestendig is. De ideale basis voor het blauw-groene dak.
Blauw-groene dak
Op de nieuwe dakbedekking worden twee lagen aangebracht:
- de blauwe laag dient als reservoir waarin regenwater wordt gebufferd zodat het rioolsysteem niet overbelast wordt bij hevige regenval.
- de groene laag bestaat uit een waterdoorlatende filtervlies met substraat en verschillende soorten beplanting. Deze laag wordt bevochtigd door de onderliggende, blauwe laag.
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben voor aanvang van de werkzaamheden metingen verricht. Zij hebben de temperatuur en de waterbalans van het dak in kaart gebracht zodat tijdens de gebruiksfase van het nieuwe dak de effecten in kaart kunnen worden gebracht. Hiervan houden we u natuurlijk graag op de hoogte! En blijf hier op de hoogte van het nieuws rondom het dak in Kattenburg.
RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate- adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie en De Key. RESILIO wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.