Duurzaam vastgoedbeheer: Warmtepompsystemen en WKO

In een tijd van toenemende nadruk op duurzaamheid en groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen staan vastgoedbeheerders voor de uitdaging om gebouwen efficiënter te verwarmen en te koelen. Ontdek in dit artikel de voordelen en mogelijkheden van warmtepompsystemen en warmte- en koudeopslag (WKO) voor duurzaam vastgoedbeheer, met positieve effecten op zowel het milieu als de kosten en waarde van vastgoed.
2023-11-17
De kracht van warmtepompsystemen

Warmtepompsystemen zijn de ruggengraat van moderne verwarmings- en koelsystemen voor gebouwen. Ze maken gebruik van thermodynamische principes om warmte uit de omgeving te onttrekken en te verplaatsen naar de gewenste locatie. Lees hier enkele redenen waarom vastgoedbeheerders warmtepompsystemen serieus moeten overwegen:

 1. Energie-efficiëntie: Warmtepompen leveren vaak meer energie dan ze verbruiken, wat resulteert in lagere energiekosten voor verwarming en koeling.
 2. Milieuvriendelijkheid: Ze verminderen de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk, wat past in een duurzaamheidsstrategie en voldoet aan wettelijke voorschriften.
 3. Lagere operationele kosten: Minder onderhoud en een langere levensduur in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen betekenen lagere operationele kosten op de lange termijn.
 4. Flexibiliteit: Warmtepompsystemen kunnen zowel verwarmen als koelen, waardoor ze het hele jaar door nuttig zijn.
 5. Verbeterde vastgoedwaarde: Gebouwen met geavanceerde duurzame technologieën hebben doorgaans een hogere marktwaarde en zijn aantrekkelijker voor potentiële huurders.
Duurzaam vastgoedbeheer
Open bron

“Bij Klomp leggen we de basis voor duurzaamheid met onze ontwerpen. Ik teken met trots systemen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook de wereld om ons heen helpen beschermen.”
– Levi Langedijk, BIM modeleur

Warmte- en koudeopslag (WKO): De ondergrondse schat

WKO is een geavanceerde technologie die gebruikmaakt van de ondergrondse opslag van warmte en koude. Hiermee kunnen vastgoedbeheerders een stabiel binnenklimaat handhaven, zelfs onder extreme weersomstandigheden.

Duurzaam vastgoedbeheer
Gesloten bron

De voordelen van WKO voor vastgoedbeheerders zijn talrijk:

 1. Energieopslag: WKO-systemen slaan warmte of koude op in de bodem, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer dat nodig is. Dit vermindert de afhankelijkheid van externe energieleveranciers.
 2. Besparingen: Lagere energierekeningen zijn een direct voordeel van WKO-systemen. Ze vereisen weliswaar een initiële investering, maar de terugverdientijd is vaak verrassend kort.
 3. Stabiliteit: Ongeacht de buitentemperatuur kan een WKO-systeem een consistent en comfortabel binnenklimaat handhaven.
 4. Toekomstbestendigheid: WKO-systemen passen perfect in een wereld waarin strengere milieuregels de norm worden. Ze verminderen de CO2-uitstoot en bieden een duurzame oplossing voor de lange termijn.

“Als engineer werk ik aan de technische aspecten van onze systemen. Het is geweldig om betrokken te zijn bij innovatieve oplossingen die de ecologische voetafdruk van gebouwen verkleinen.”
– Jordi van Berkum, Hoofd Engineer

Optimale Energiebronnen Keuze

Voor vastgoedbeheerders die duurzame energieoplossingen nastreven, is de keuze tussen open en gesloten bronnen van cruciaal belang. Het is essentieel om het verschil te begrijpen tussen een “open bron” en een “gesloten bron” in warmtepompsystemen en warmte- en koudeopslag (WKO).

Een “open bron” houdt in dat de warmtepomp warmte uit een externe natuurlijke bron, zoals buitenlucht of grondwater, haalt. Dit systeem staat direct in contact met de omgeving en biedt flexibiliteit in gebruik. Aan de andere kant is een “gesloten bron” een systeem waarbij een gesloten buizensysteem met een warmtedragende vloeistof in de grond wordt geplaatst. Hierbij wordt de constante temperatuur van de bodem benut voor warmte-uitwisseling.

Overwegingen bij Warmtepompsystemen
 1. Kosteneffectiviteit: Een open bron is vaak kosteneffectief in installatie, afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van externe bronnen.
 2. Betrouwbaarheid: Een gesloten bron vereist initiële investeringen maar biedt een consistente en betrouwbare warmtebron, onafhankelijk van externe factoren.
Overwegingen bij Warmte- en Koudeopslag (WKO)
 1. Opslagmethoden: Een open bron gebruikt direct de bodem als opslagmedium, terwijl een gesloten bron een buizensysteem in de bodem gebruikt voor de opslag van warmte en koude.
 2. Locatieafhankelijkheid: De keuze tussen beide bronnen hangt af van de beschikbare ruimte en bodemcondities op de locatie.

Bij Klomp bieden onze vakmensen deskundig advies om de optimale energiebron voor uw vastgoed te bepalen. Door grondige technische evaluaties uit te voeren, beoordelen wij uw specifieke locatie op factoren als beschikbare ruimte en bodemcondities. Deze gerichte aanpak stelt vastgoedbeheerders in staat weloverwogen beslissingen te nemen die niet alleen voldoen aan duurzaamheidsdoelen maar ook passen binnen financiële planningen.

Praktische Overwegingen
 1. Technische evaluatie: Laat uw vastgoed beoordelen door vakmensen om te bepalen welke systemen het meest geschikt zijn voor uw situatie.
 2. Financiële planning: Overweeg financieringsmogelijkheden en subsidies die beschikbaar zijn voor duurzame energieprojecten.
 3. Onderhoud en monitoring: Zorg voor een goed onderhoudsplan en continue monitoring om optimale prestaties te garanderen.
 4. Betrokkenheid van huurders: Informeer en betrek uw huurders bij de veranderingen om draagvlak te creëren en te voldoen aan hun verwachtingen.

“Onze projecten zijn complex, maar dankzij ons toegewijde team bereiken we onze doelen altijd. Ik geloof dat duurzaam vastgoedbeheer de toekomst is, en we staan klaar om dat te realiseren.”
– Carlos Welink, Projectleider

Conclusie

Warmtepompsystemen en warmte- en koudeopslag zijn niet alleen milieuvriendelijke opties voor vastgoedbeheerders, maar ook strategische keuzes voor kostenbesparing en waardeverhoging van vastgoed. Door te investeren in deze duurzame technologieën kunnen vastgoedbeheerders niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar ook hun concurrentiepositie versterken in een steeds veranderende markt. Het is tijd om de kracht van warmtepompen en WKO te omarmen en de weg te banen naar duurzaam vastgoedbeheer.

Ontdek wat Klomp voor U kan betekenen

Bij Klomp begrijpen we de uitdagingen waarmee vastgoedbeheerders worden geconfronteerd in de snel veranderende wereld van duurzaam vastgoedbeheer. We zijn er trots op dat we pioniers zijn in het leveren van geavanceerde warmtepompsystemen en warmte- en koudeopslagoplossingen die uw gebouwen niet alleen milieuvriendelijker maken, maar ook uw operationele kosten verlagen.

“Mijn werk draait om het maken van plannen die alles soepel laten verlopen. We zorgen ervoor dat onze projecten op tijd en binnen budget worden uitgevoerd, zonder concessies te doen aan kwaliteit.”
– Willem Jonker, Senior Werkvoorbereider

Waarom zou u voor Klomp kiezen?

Deskundig advies: Onze vakmensen staan klaar om uw specifieke behoeften te begrijpen en op maat gemaakte oplossingen te bieden die aan uw verwachtingen voldoen.

Een groenere toekomst: Samen met Klomp kunt u actief bijdragen aan een duurzamere wereld en voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke gebouwen.

Kostenbesparing: Wij geloven in investeringen die zichzelf terugverdienen. Onze systemen helpen u aanzienlijk te besparen op energie- en onderhoudskosten.

Waardeverhoging van vastgoed: Uw vastgoed wordt aantrekkelijker voor huurders en investeerders, waardoor de marktwaarde stijgt.

projectleider


Samen kunnen we een groenere en rendabelere toekomst opbouwen voor uw vastgoedportefeuille!

Lees meer:

circulair duurzaam
nov, 27, 2023

Samenwerken aan een circulaire economie

Klomp werkt als verduurzamingspartner elke dag opnieuw aan de verduurzaming van huishoudens en bedrijven. We zorgen voor goed geïsoleerde daken, voor duurzame energiesystemen en voor zuinige installaties. Ook in de realisatie van deze verduurzamingsoplossingen blijven we -zoals onze pay-off belooft- doordacht duurzaam. Dat betekent dat we afvalstromen scheiden, zoveel mogelijk inzetten op recycling en hergebruik, bewust kiezen voor gelijkgezinde samenwerkingspartners en altijd aandacht hebben voor innovatie op dit gebied. Want we doen al veel goed, maar het kan nog beter.
Biobased Isolatie
nov, 21, 2023

Inspirerende Dag bij C-Creators: Samenwerking voor duurzame biobased isolatie

In een succesvolle bijeenkomst bij C-Creators stonden woningcorporaties, producenten en ketenpartners zij aan zij met als gemeenschappelijk doel de grootschalige toepassing van biobased isolatie. De focus lag niet alleen op het bieden van een comfortabeler thuis voor huurders in de sociale sector en het verlagen van energiekosten, maar ook op het streven naar een duurzamere toekomst. Lees hier het volledige artikel voor een diepgaand inzicht in onze gezamenlijke inspanningen.
nov, 21, 2023

Interview met Tom : Van 15 jaar NT2 onderwijs naar Applicatiebeheer

Bij Klomp zijn we altijd op zoek naar professionals die ons team komen versterken. Deze keer hebben we de eer om Tom van Haaster, onze nieuwe Functioneel Applicatiebeheerder, aan jou voor te stellen. Tom heeft een indrukwekkende achtergrond en heeft onlangs de overstap gemaakt naar Klomp. In dit interview vertelt hij ons meer over zijn achtergrond, zijn motivatie en zijn ervaringen tot nu toe bij Klomp. Lees verder.
nov, 14, 2023

Mike Wiersma viert zijn officiële 1-jarig jubileum bij Klomp

Bij Klomp vieren we het éénjarig jubileum van Mike Wiersma als officiële medewerker. Deze mijlpaal is extra speciaal omdat het een beloning is voor het succesvol behalen van het diploma Eerste Monteur niveau 3 via het IW Leren & Werken-traject vanuit Klomp. Nadat hij vorig jaar zijn diploma behaalde, trad hij in dienst bij Klomp. Mike heeft niet alleen zijn technische vaardigheden verder ontwikkeld, maar heeft ook overtuigend aangetoond dat doorzettingsvermogen en een passie voor het vak de sleutels tot succes zijn. Lees verder om meer te ontdekken.
BI specialist
nov, 07, 2023

Interview | Duik in de wereld van onze BI-specialist, Marjolein

Het is niet alledaags dat iemand van baan verandert om zich in een compleet nieuwe wereld te storten, maar Marjolein Doppenberg deed precies dat! Als Business Intelligence Specialist bij Klomp, heeft ze haar HR-achtergrond verruild voor een carrière in het ontrafelen van data en het genereren van inzichten die de koers van het bedrijf helpen bepalen. In dit interview onthult Marjolein haar reis en enthousiasme voor de wereld van Business Intelligence.
onboarding
okt, 31, 2023

Eerste onboarding event bij Klomp: Een warm welkom voor nieuwe medewerkers

Bij Klomp geloven wij in het belang van een warm welkom voor nieuwe medewerkers. Vandaag hielden we ons allereerste onboarding event. Het was een ochtend vol inspiratie, kennismaking en inzichten, waarbij we onze nieuwe collega’s niet alleen verwelkomden in ons bedrijf, maar hen ook meenamen op een reis door de kern van Klomp.