Edwin Klomp vertelt in de technoscoop over duurzame installatietechniek en ketensamenwerking

Edwin Klomp vertelt in de technoscoop over duurzame installatietechniek en ketensamenwerking

14 oktober 2013

Bron: Technoscoop "CV & Klimaat special najaar 2013" 

 

Van oud naar duurzaam.

Soms dreigt de sloophamer voor een verouderde flat, maar willen de bewoners het liefst een grootschalige renovatie van hun woningen. Een kolfje naar de hand van Klomp, dat inmiddels ervaring heeft met het overtuigen van een woningcorporatie van het nut van investeren in duurzame technieken. Het Amsterdamse bedrijf is actief op allerlei gebieden van duurzaamheid en ketensamenwerking. “De ontwikkelingen in duurzame technieken gaan onvoorstelbaar snel.”

“Samen met de zittende huurders is het ontwerp voor de buitenschil van het gebouw, de kleuren en het materiaalgebruik bepaald”, blikt Edwin Klomp terug  op zo’n geval van een oude  flat. “Ook over de keuken, de badkamer en het toilet hadden ze inspraak.” Daarnaast koos de woningcorporatie voor een aantal duurzame toepassingen zoals led-verlichting in de algemene ruimtes,  vloerverwarming, een WKO-installatie en vraaggestuurde ventilatiesystemen.

Terugverdienmodellen.
Als partner in het bouwteam was Klomp vanaf de planfase  betrokken bij het project. Een speerpunt in de bedrijfsfilosofie: kijk naar de totale kosten  die je maakt  als gebouweigenaar, niet alleen naar de bouwsom. Klomp: “Als je de total cost of ownership als uitgangspunt neemt, maak je vanzelf andere keuzes in de installaties. Wij kunnen met rekenschema’s en terugverdienmodellen laten zien wat een installatie op de lange termijn kan opleveren.” Als voorbeeld neemt  hij de WKO-installatie: de relatief dure aanschaf is in ongeveer 12,5 jaar terugverdiend via de lagere energierekeningen. “Daarna heeft een gebouweigenaar dus nog minstens een jaar of 15 de tijd om geld te verdienen, want de energiekosten blijven laag. Het ziet er bovendien naar uit dat de energieprijzen ook nog flink gaan stijgen, dus dat is extra winst.”

Open kaart.
Naast de duurzame visie focust Klomp zich ook op het doen van zoveel mogelijk projecten in ketensamenwerking. Het traditionele bouwproces gaat  uit van tegengestelde belangen van bouwpartijen, wat bijna altijd strijd oplevert. “Het draait vaak uit op wat ik noem  een wedstrijdje wie-heeft-de- grootste. In ketensamenwerking wordt open kaart gespeeld en blijken de belangen voor elke partij hetzelfde: iedereen wil en mag geld verdienen, iedereen wil een goed stukje werk afleveren. Zo krijg je het beste werk voor een aanvaardbare prijs, en kunnen alle bouwpartijen tevreden zijn. We dansen bij wijze van spreken  de keet uit.” Niet dat iedereen direct staat te juichen bij het woord  ketensamenwerking. De eerste stap ligt bij de opdrachtgever, ziet Klomp: “als die zich hiervoor openstelt, is de kans van slagen groot. “Het succes van ketensamenwerking maakt alle tijd en energie die het kost om mensen op één lijn te krijgen, dubbel en dwars waard.”

Innovatief.
Binnen de ketensamenwerking horen ook de fabrikant en de leverancier met hun specifieke kennis. Technische Unie was hoofd- leverancier voor alle installatiematerialen, behalve de WKO-installatie en vloerverwarmingssystemen: ketelhuis, leidingwerk, alle sanitair, elektrotechnische installaties, buis- en bevestigingsmateriaal. “In de fase van afmontage werd elke dag een huis opgeleverd, dat de dag erna moest  worden afgemonteerd. De Technische Unie kon haar logistiek hier goed op laten aansluiten. Zonder andere leveranciers voor het hoofd te willen stoten, merk ik dat de Technische Unie vaak wat verder is wat betreft visie op duurzaamheid en innovatief vermogen. Hun website voor online bestellen is een goed voorbeeld van dat laatste. Ze zijn niet bang geweest om daar geld in te stoppen.”

Monitoringssysteem voor energie.
De vooruitstrevende bedrijfsfilosofie is terug te vinden in de ontwikkeling van nieuwe diensten. Het bedrijf dacht speciaal voor woningcorporaties een energiemonitoringssysteem uit om het gas-, water- en stroomgebruik van bewoners te meten. Het werkelijke gebruiksrendement van duurzame installaties bleek namelijk nog een onbekende  factor. “Je kunt wel een duurzame woning maken met een mooie ketel met CW-klasse 3 of 4, maar als mensen vroeger drie minuten met het keukengeisertje douchten en nu opeens lekker een kwartier, is het duurzame effect toch even anders dan gedacht.” Ook heeft het bedrijf een systeem ontwikkeld om de conditie te peilen van gebouwen en installaties, en zo te kunnen berekenen of investering in duurzame technieken zinvol is (want goed  terug te verdienen). De proactieve houding van het bedrijf bleef niet onopgemerkt: in 2012 werd Klomp tot duurzaamste ondernemer van Amsterdam-Noord verkozen.

Onvoorstelbaar snel.
Ook werkt Klomp mee aan het Masterplan Techniek van de gemeente Amsterdam, om scholing en praktijk dichter bij elkaar te brengen en meer studenten op (V)MBO- niveau te enthousiasmeren voor de technische sector. “De ontwikkelingen in duurzame techniek gaan onvoorstelbaar snel. We zitten hier in een pand dat drie jaar geleden werd opgeleverd met de nieuwste duurzame technische toepassingen. Toen was T5-verlichting het helemaal: inmiddels zijn led-strippen in TL-bakken alweer de norm aan het worden.” Ondanks de zware tijden ziet Klomp daarom genoeg kansen voor installateurs. “Ik zie vaak een terug- houdende mentaliteit in de bouwsector. Jammer, want die blokkeert het zicht op die nieuwe  kansen. Durf je te verdiepen in zaken waar je anderen nog niet over heb gehoord. Daar liggen veel mogelijkheden om je te onderscheiden in de markt.”

Delen: