FSC®-certificeringssysteem als bijdrage aan duurzaamheid

Bossen zijn misschien wel de essentie van ons bestaan. Ze voorzien ontelbare soorten van voedsel, water en schuilplaats, maar ook 1,6 miljard mensen hangen van bos af voor hun levensonderhoud. Toch is de mensheid in de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor zo’n 4,7 miljoen hectare ontbossing. FSC zet zich al bijna 30 jaar wereldwijd in om bossen te herstellen en te beschermen.
2022-01-18

Heb je weleens gehoord van het FSC®-keurmerk? Je weet wel, dat herkenbare witte logo met daarop een groene boom, waarop het FSC®-keurmerk vaak staat afgebeeld op (hard)hout. Maar wat houdt FSC® nu precies in?

Miljoenen hectares tropisch regenwoud wordt overal ter wereld in hoog tempo gekapt. Dit hout wordt niet alleen gebruikt voor meubelen, papier en brandstof maar ook als bouwmateriaal. Zoals bekend is, heeft de ontbossing door massale houtkap vele desastreuze gevolgen zoals bijvoorbeeld de mondiale klimaatverandering. Reden genoeg om de wereldwijde houtkap in goede banen te leiden.

Forest Stewardship Council (FSC®)
FSC keurmerk

FSC® is een internationale non-profit organisatie die zich, gesteund door overheden, bedrijven en milieu organisaties, inzet voor verantwoord en sociaal beheerde bossen. Ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door ontbossing. De CO₂ die in de loop van tientallen, honderden jaren door bossen is opgenomen komt dan vrij. FSC ®-bosbeheer voorkomt die uitstoot, het ecologische systeem blijft intact en kan doorgaan met het opnemen van CO₂. Als FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast, dan blijft de door de boom opgenomen CO₂ ook grotendeels vastgelegd in het product of het gebouw gedurende de gebruiksduur.

Klomp Dakbedekkingsystemen beschikt over het internationale FSC® keurmerk en koopt haar hout, dat geproduceerd is in FSC® gecertificeerde bossen, duurzaam in. Hiermee verzekeren wij onze klanten dat grondstoffen voor onze houtproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Bij het aanbrengen van dakbedekkingssystemen bij nieuwbouw en renovatieprojecten wordt dan ook uitsluitend FSC®  gecertificeerd hout gebruikt. Dit keurmerk biedt ons als installateur en dakbedekker en natuurlijk ook onze opdrachtgevers de garantie van duurzaamheid.

Dat Klomp pleiter is van een groenere wereld zie je niet alleen terug in onze missie maar ook in de CO2-prestatieladder van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. Dat is hét duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2.

Het milieubewust en duurzaam denken zit verstrengeld in heel Klomp; alle negen BV’s van Klomp hebben het
CO2-bewust certificaat niveau 3 behaald. Daar hebben we vorig jaar het artikel “Klomp behaalt opnieuw niveau 3 op de CO2-prestatieladder” aan gewijd.

Met het FSC® keurmerk toont Klomp aan een wezenlijke bijdrage aan het milieu te leveren door onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden. Duurzaam denken = duurzaam doen!

Bekijk hier het FSC® certificaat:  » FSC®-Chain of Custody-certificering (FSC-C150596)

Lees meer:

Jubileum Robert Jonker
jan, 13, 2023

Robert Jonker 12,5 jaar in dienst bij Klomp

Vandaag is onze collega Robert Jonker 12,5 jaar in dienst, een mooie mijlpaal! Om dit jubileum te vieren werd Robert in de watten gelegd met een mooi bos bloemen en een cadeau. Robert, van harte gefeliciteerd met je 12,5 jarig jubileum. En … we tellen uiteraard gewoon door!
Stadswarmte
jan, 12, 2023

Amsterdamse Molenwijk start aansluiting op stadswarmte

lees hier het artikel uit het decembernummer van de Corporatiebouw. Trots op onze bijdrage aan een aardgasvrij appartementengebouw van Eigen Haard – de Bovenkruier.
Landgoed Swaenenburgh
dec, 08, 2022

Klomp aan de slag op landgoed Swaenenburgh

Landgoed Swaenenburgh -s-Graveland werd in 1634 ontgonnen. Het landgoed -dat in 1788 de naam landgoed Swaenenburghkreeg- was van de zes kavels van de nieuwe polder in dit gebied. Swaenenburgh bestaat uit een park, een villa, een koetshuis, een dienstwoning, een portierswoning, diverse theehuisjes, een gastenverblijf en een kinderspeelhuis. Het koetshuis, de toren van het koetshuis en de villa -ontworpen door Pierre Cuijpers, de architect van onder meer het Rijksmuseum en het Tropenmuseum in Amsterdam- zijn uitgerust met authentieke leien daken. Voor het restaureren van deze daken heeft eigenaar John Paul Scholts de hulp van Klomp ingeroepen.
Groendak
dec, 02, 2022

Groendak voor zorgcentrum Westerkim

Tien jaar geleden ontstond vanuit de uitvraag inzake het dakonderhoud van woningcorporatie Ymere het dakteam Ymere. Dat de resultaatgerichte samenwerking een succes is, bewijst de contractverlenging met nog eens tien jaar. Partners Klomp, Consolidated, Patina en Ymere zetten ook de komende tien jaar vol in op ontwikkeling, ontzorging, doelgericht beheer, onderhoud, verduurzaming en innovatie. 
Primeur voor Klomp
nov, 24, 2022

Primeur voor Klomp!

Klomp timmert als het over verduurzaming gaat al jaren aan de weg. Het team van Klomp weet precies welk dak welke ingrepen nodig heeft om volledig duurzaam en toekomstbestendig te worden. In opdracht van Pre Wonen verzorgen we alle benodigde werkzaamheden van A tot Z. Voor Pre Wonen zijn we zelf de hoofdaannemer. Een geweldige primeur voor ons bedrijf!
Leermeester
nov, 03, 2022

Benito Molhoop wordt Leermeester

Klomp is een (leer)bedrijf met ambitie. We werken elke dag opnieuw aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving en omarmen daarvoor innovaties uit de markt én de innovatiedrift van onze medewerkers. Daarnaast hebben we de ambitie om onze collega’s het beste te bieden. Daarom geven we iedereen binnen Klomp de kans zich middels opleidingen verder te ontwikkelen. Onze collega Benito Molhoop koos ervoor om niet alleen zichzelf, maar ook nieuwe aanwas naar een hoger plan te brengen. Het afronden van de tweedaagse Leermeestercursus maakt van hem een volleerd leermeester.