FSC®-certificeringssysteem als bijdrage aan duurzaamheid

Bossen zijn misschien wel de essentie van ons bestaan. Ze voorzien ontelbare soorten van voedsel, water en schuilplaats, maar ook 1,6 miljard mensen hangen van bos af voor hun levensonderhoud. Toch is de mensheid in de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor zo’n 4,7 miljoen hectare ontbossing. FSC zet zich al bijna 30 jaar wereldwijd in om bossen te herstellen en te beschermen.
2022-01-18
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Heb je weleens gehoord van het FSC®-keurmerk? Je weet wel, dat herkenbare witte logo met daarop een groene boom, waarop het FSC®-keurmerk vaak staat afgebeeld op (hard)hout. Maar wat houdt FSC® nu precies in?

Miljoenen hectares tropisch regenwoud wordt overal ter wereld in hoog tempo gekapt. Dit hout wordt niet alleen gebruikt voor meubelen, papier en brandstof maar ook als bouwmateriaal. Zoals bekend is, heeft de ontbossing door massale houtkap vele desastreuze gevolgen zoals bijvoorbeeld de mondiale klimaatverandering. Reden genoeg om de wereldwijde houtkap in goede banen te leiden.

Forest Stewardship Council (FSC®)
FSC keurmerk

FSC® is een internationale non-profit organisatie die zich, gesteund door overheden, bedrijven en milieu organisaties, inzet voor verantwoord en sociaal beheerde bossen. Ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door ontbossing. De CO₂ die in de loop van tientallen, honderden jaren door bossen is opgenomen komt dan vrij. FSC ®-bosbeheer voorkomt die uitstoot, het ecologische systeem blijft intact en kan doorgaan met het opnemen van CO₂. Als FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast, dan blijft de door de boom opgenomen CO₂ ook grotendeels vastgelegd in het product of het gebouw gedurende de gebruiksduur.

Klomp Dakbedekkingsystemen beschikt over het internationale FSC® keurmerk en koopt haar hout, dat geproduceerd is in FSC® gecertificeerde bossen, duurzaam in. Hiermee verzekeren wij onze klanten dat grondstoffen voor onze houtproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Bij het aanbrengen van dakbedekkingssystemen bij nieuwbouw en renovatieprojecten wordt dan ook uitsluitend FSC®  gecertificeerd hout gebruikt. Dit keurmerk biedt ons als installateur en dakbedekker en natuurlijk ook onze opdrachtgevers de garantie van duurzaamheid.

Dat Klomp pleiter is van een groenere wereld zie je niet alleen terug in onze missie maar ook in de CO2-prestatieladder van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. Dat is hét duurzaamheidsinstrument dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2.

Het milieubewust en duurzaam denken zit verstrengeld in heel Klomp; alle negen BV’s van Klomp hebben het
CO2-bewust certificaat niveau 3 behaald. Daar hebben we vorig jaar het artikel “Klomp behaalt opnieuw niveau 3 op de CO2-prestatieladder” aan gewijd.

Met het FSC® keurmerk toont Klomp aan een wezenlijke bijdrage aan het milieu te leveren door onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden. Duurzaam denken = duurzaam doen!

Bekijk hier het FSC® certificaat:  » FSC®-Chain of Custody-certificering (FSC-C150596)

Lees meer:

windvaan
mei, 10, 2022

Demontage van de 15-eeuwse windvaan van de Amsterdamse Schreierstoren [video]

Voorlopig zal de Amsterdamse Schreierstoren het moeten doen zonder de karakteristieke windvaan in de top van de toren. Door de stormen van begin dit jaar is de windvaan scheef komen te staan. Eind april is de windvaan van de toren daarom verwijderd. Hiervoor werd een grote vrachtwagenhoogwerker naast de toren geplaatst. In deze video nemen we je mee naar het moment van demontage van het historische object.
lei en zink experts
mei, 06, 2022

Lei en zink experts ingezet op project Molenvlietbrink

De daken van enkele wooncomplexen aan de Molenvlietbrink in Woerden, eigendom van woningverhuurder Heimstaden Nederland, waren tot voor kort bedekt met asbesthoudende kunstleien. Reden genoeg voor de relatief nieuwe eigenaar van deze complexen om de hulp van Patina in te roepen, die op haar beurt koos voor de expertise van het gespecialiseerde Klomp Lei en Zink. Inmiddels zijn de daken vrij van asbest en klaar voor hun nieuwe jas van natuurlei.
Energiezuinige oplossingen
apr, 22, 2022

Energiezuinige oplossingen voor Bejo ook op Trambaan 8

Het Noord-Hollandse Bejo is een toonaangevende speler in de veredeling, productie en verkoop van groentezaden. Het nieuwe kantoor op Trambaan 1 in Warmenhuizen – waaraan Klomp ook een aanzienlijke bijdrage mag leveren – begint al vorm te krijgen. En op Trambaan 8 zijn de voorbereidingen voor een nieuw complex, dat gebruikt zal worden voor plantopkweek en inteelt, in volle gang.
Bouwproces Bejo
apr, 22, 2022

Bouwproces nieuwe hoofdkantoor Bejo Zaden

Precies een jaar geleden publiceerden we een nieuwsbericht over de aankondiging van de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Bejozaden. Bekijk hier de werkzaamheden in een 30 sec. timelaps van het bouwproces tot nu.
Vrolijk Pasen
apr, 14, 2022

Klomp wenst iedereen een Vrolijk Pasen!

“Pasen is een mooi moment om te laten weten dat je blij bent met elkaar” – zo denken ook Edwin Klomp en Frans Klomp. Daarom een zoet gebaar naar alle medewerkers: een grote chocolade Paashaas!
Schreierstoren
apr, 14, 2022

Klomp herstelt de scheef gewaaide windvaan van de Schreierstoren

Klomp Beheer en Onderhoud komt als contractant van de gemeente Amsterdam niet zelden voor interessante uitdagingen te staan. ‘Je kunt duizend keer door een historische Amsterdamse straat rijden en je ziet elke keer weer wat nieuws,’ vertelt Technisch adviseur Fred Verkuijlen. Dat betekent dat geen dag hetzelfde is voor het team van Klomp Beheer en Onderhoud. Dat bewijst ook het werk aan de windvaan van de Schreierstoren, die door de stormen van de afgelopen maand scheef is komen te staan.