Begin 2018 trad Sandra in dienst in de functie van KAM coördinator. Voor die tijd werd de functie onder een andere benaming- en op een andere manier ingevuld. Mede omdat veel processen steeds complexer werden en almaar meer tijd opslokten, werd gekozen voor het aanstellen van een werknemer die zich grotendeels op KAM richtte.
Naast een aantal taken op het gebied van wagenparkbeheer, gereedschapsbeheer en magazijnbeheer houdt Sandra zich met plezier bezig met de praktische uitvoering van het kwaliteitsbeleid en de instandhouding hiervan. In een bedrijf zoals Klomp met voornamelijk heren moet je wel je mannetje staan. Maar naar eigen zeggen voelt ze zich daar juist helemaal in thuis.
Kun je allereerst uitleggen waar de afkorting KAM voor staat?
“KAM” staat voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieuaspecten.
Wat voor functie had je hiervoor?
Hiervoor had ik een combinatiefunctie van algemene administratieve HR taken en was ik verantwoordelijk voor het wagenpark, de verzekeringen en contacten met officiële instanties.
Kun je een gemiddelde werkdag omschrijven?
Dat is moeilijk omdat iedere dag anders is. Je weet vaak van te voren niet wat de dag je brengt. Je moet goed kunnen inspelen op wat er op het moment gebeurt binnen de organisatie. Dat zorgt ook iedere dag weer voor een nieuwe uitdaging. Natuurlijk zijn er wel werkzaamheden die periodiek terugkomen, zoals het monitoren en adviseren van medewerkers op het gebied van veiligheid, het begeleiden van externe audits, het beheer van onze KAM-systeem en het rapporteren aan de MT.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Ik geloof dat één van de grootste uitdagingen is om goed in te spelen op het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers. Want iets kan veilig zijn voor de ene medewerker, maar voor de ander kan dezelfde situatie juist als onveilig worden gezien.
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Ik haal mijn voldoening uit het helpen en ondersteunen in de processen die bijdragen aan een veilig werkomgeving en gezondheid van mijn collega’s. Daardoor heb ik veel te maken met collega’s en klanten en hou ik ook vaak een praatje van ‘Joh, hoe gaat-ie? Even een koffietje doen?’ dat vind ik belangrijk. Ik haal daar ook voldoening uit. Dan geniet ik volop van de veelzijdigheid van de werkzaamheden, van de contacten en de spontaniteit van mijn functie. Geen dag is hetzelfde, heerlijk!
Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
De tijd die je dan kwijt bent aan het certificeringsproces omdat de focus bij het certificeren vaak ligt op de papieren rompslomp en minder op de uitvoerbaarheid. Maar als alles uiteindelijk rond is, geeft dat ook weer een voldaan gevoel.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste veiligheidsmaatregelen op de werkvloer?
Veiligheid op de werkplek is erg belangrijk voor elke werknemer, omdat alle werknemers in een veilige en beschermde omgeving moeten kunnen werken. “Iedereen die ’s ochtends zijn huis verlaat voor zijn werk, moet ’s avonds in goede gezondheid weer thuis kunnen komen”. Zo zijn alle operationele collega’s verplicht om over de juiste VCA diploma te beschikken en draagt ieder werknemer de juiste werkkleding. Op de projectlocaties is iedereen verplicht een helm te dragen en veiligheidsschoenen. Maar ook een veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbescherming zijn belangrijk. Deze middelen bieden de juiste bescherming tijdens de werkzaamheden. Bij aankomst op de locatie doen onze collega’s nog een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) waarbij ze een laatste beknopte risico check doen. Gezien slijtage aan gereedschap en installaties voor veel problemen kunnen zorgen, worden deze regelmatig gecontroleerd, onderhouden of indien nodig vervangen. Om alle risico’s binnen een project in kaart te kunnen brengen maken wij voor projecten een VGM-plan. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.
Ben jij van de regeltjes of zoek je altijd een praktische insteek?
Veiligheid staat bij Klomp altijd bovenaan. Dat betekent werken volgens gemaakte afspraken, instructies en richtlijnen; deze zijn er niet voor niets! Dus ja, regeltjes die zijn er en moeten weer bewaakt worden en dat doe ik dan op een praktische manier.
Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Je moet in deze functie de koe bij de horens weten te grijpen en problemen direct aan weten te pakken. In deze functie moet je sterk in je schoenen staan en je werkzaamheden goed af kunnen bakenen. Ook wordt er een dosis flexibiliteit en geduld van je gevraagd. Gezien je met gevoelige bedrijfsinformatie werkt wordt er ook discretie van je verwacht. Ook is het belangrijk dat je goed met mensen weet om te gaan. Ik denk dat dat wel de belangrijkste competenties zijn.