Klomp geeft 'Sint-Jan' van Haarlem zijn gouden glans terug

Klomp geeft 'Sint-Jan' van Haarlem zijn gouden glans terug

14 december 2016

De toren van de Sint-Jan de Doperkerk in Haarlem is weer uit de steigers. De afgelopen 2 maanden werd er door onder andere Klomp Dakbedekkingssystemen BV onderhoud uitgevoerd aan het monument aan de Amsterdamstraat.

De wijzerplaten van het uurwerk en de koperen windhaan bovenop de toren werden voorzien van nieuw bladgoud. Tevens werd waar nodig het lood- en leiwerk gerepareerd of vervangen, herstelde men hang- en sluitwerk en werden de galmborden gerestaureerd. Zo kreeg de toren een stukje van z’n oude gouden glans terug.

Het 112 jaar oude bouwwerk is een baken in de Oude Amsterdamsebuurt. Eind 2014 werd de laatste zondagsmis gehouden in de voormalig rooms-katholieke kerk. De ‘Sint-Jan’ is eigendom van Gemeente Haarlem en doet tegenwoordig dienst als 'antenne' voor KPN en Vodafone. 

Dit project is een onderdeel van het PGO-contract dat Klomp en Gemeente Haarlem hebben. PGO staat voor prestatiegericht onderhoud. Dat betekent dat Klomp behalve een inspanningsverplichting ook een resultaatverplichting heeft aangaande de algehele staat van de te onderhouden constructies en installaties. De gestelde normen voor deze afspraken zijn vastgelegd in het contract. Deze zogenoemde KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) zijn de basis van de meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB) van de Gemeente Haarlem. Op deze manier worden financiële risico’s geminimaliseerd door de verantwoordelijkheid hiervoor te verplaatsen van opdrachtgever naar opdrachtnemer, in dit geval Klomp.

Klomp heeft PGO-contracten met diverse gemeenten (Haarlem, Utrecht, Zaanstad), woningcorporaties (Ymere, De alliantie) en tal van VVE's (verenigingen van eigenaren). Dat maakt Klomp een ervaren en betrouwbare partner op het gebied van prestatiegericht onderhoud, het vaststellen van KPI’s en het opstellen van MJOB’s. 

Delen: