Klomp partner in grootste zon-ESCo van Nederland

07 juli 2017

De kogel is door de kerk: de Bank Nederlandse Gemeenten heeft groen licht gegeven voor een lening van 28 miljoen euro aan de grootste zon-ESCo van Nederland in de sociale huursector. Klomp is partner in deze ESCo. Samen met Patina en LENS BV gaan we de komende vier jaren maar liefst 8.500 woningen (grondgebonden en gestapeld) voorzien van zonnepanelen.  Ook de verlichting in de woongebouwen en kantoren van Ymere gaan we vervangen door LED-verlichting. 

Het is voor het eerst dat een Nederlandse woningcorporatie op zo'n grote schaal gebruik maakt van een ESCo-constructie. Dit houdt in dat Ymere de daken van haar woningen beschikbaar stelt aan de ESCo. Deze benadert op zijn beurt de huurders. De huurders kunnen zonnepanelen huren bij de ESCo en besparen hiermee een gegarandeerd bedrag per jaar op hun energierekening. De ESCo blijft eigenaar van de zonnepanelen en is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Ymere werkt op deze manier aan haar duurzame doelstellingen zonder dat het hier zelf in hoeft te investeren. De huurder bespaart en maakt gebruik van groene stroom zonder dat hij hiervoor hoeft te investeren. Op deze manier maken we zonnestroom voor iedereen toegankelijk.  

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor het uitvoeren van dit project. Naast de Bank Nederlandse Gemeenten verstrekken ook de gemeente Amsterdam en twee crowdfundingplatformen (Zonnepanelendelen en Greencrowd) een lening aan de ESCo. 

Vanaf september gaat de ESCo onder de naam Iederzon actief huurders werven met een marketingcampagne. 

Lees hier het hele persbericht van Ymere.

Delen: