Met Pasen zijn we bij Klomp weer verwend! Afgelopen week trof iedereen op zijn/haar bureau een vrolijke attentie: een grote lachende chocolade Paashaas! Natuurlijk werden ook aan onze collega’s in de buitendienst paashazen uitgedeeld. Edwin en Frans Klomp, bedankt!!
De lente hangt in de lucht en Pasen staat pal voor de deur: Klomp wenst iedereen -namens alle medewerkers- een heel fijn Paasweekend! Geniet!
Leuke weetjes rondom Pasen!
Wist je dat …
…De paashaas uit Duitsland komt?
Ergens in de 17de eeuw hadden de Duitsers het al over een mythisch haasfiguur genaamd “de Osterhase”. Dit was een haas dat op bezoek kwam bij slapende kinderen. Als de kinderen zich goed hadden gedragen dan liet hij felgekleurde eieren achter in een nestje dat de kinderen zelf hadden gemaakt met hoedjes. Later werden deze hoedjes paasmandjes.
… In sommige landen de paashaas geen haas is?
Pasen wordt over de hele wereld gevierd, maar lang niet ieder land viert het met de paashaas. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, daar wordt Pasen gevierd met vliegende kerkklokken die eieren uitdelen! Na de mis op witte donderdag vertrekken ze naar Rome, waarna ze op paasnacht weer terugkomen. Franse kinderen krijgen daarom ook vaak chocolade klokjes tijdens het Paasfeest.
In Zweden vieren ze Pasen met paasheksen. Volgens de legende vloog de heks met Pasen rond op haar bezem om de duivel te ontmoeten. De bevolking stak massaal grote vuren aan (als bescherming tegen slechte krachten). Veel kinderen verkleden zich daarom als heks tijdens Pasen en kloppen bij hun buren aan voor snoep.
… De Goede Vrijdag zo genoemd wordt omdat we met het kruisigen van Jezus we verlost werden van onze zonden?
… Alle Nederlanders samen met Pasen wel 32 miljoen eieren eten?
… De Paashaas symbool staat voor vruchtbaarheid?
Oude religieuze beschavingen vierden de komst van de lente door de godin Ōstara te eren. De oude Germanen geloofden dat deze godin verantwoordelijk was voor vruchtbaarheid. Hazen werden als heilige dieren beschouwd door de godin, doordat ze ontzettend vruchtbaar waren. Er wordt gedacht dat deze oude Germaanse traditie langzaam maar zeker is gaan samensmelten met het paasfeest. De paashaas komt dus eigenlijk langs als een teken van vruchtbaarheid en om de lente te vieren.
… Het Nederlands woord Pasen afgeleid is van het Hebreeuwse woord Pesach?
Maar dat heeft eigenlijk helemaal niets te maken met het Christelijke Pasen. Op Pesach wordt namelijk de uittocht uit Egypte, door de joden herdacht. Pesach betekent oorspronkelijk ‘overslaan’.
… De stoelendans wellicht is ontstaan uit de Middeleeuwse Paasviering?
In de Middeleeuwen, tijdens de Paasviering, een priester hardgekookt eieren naar de koorknapen gooiden die de eieren dan weer vergooiden? Degene die het ei om 12 uur in zijn bezit had mocht het houden (de voorloper van de stoelendans?).
… Na Halloween in de VS tijdens Pasen het meeste snoep wordt verkocht van alle feestdagen? Zelfs meer dan met Kerst!
… In bepaalde Oost-Europese landen op Paasmaandag de mannen hun vrouwen ’s-ochtends met een zweepje slaan? Als dank voor de zweepslagen de vrouwen geven zij de mannen een paasei en versieren ze hun zweepje met een lang, kleurig lint.
