Nieuw zinken felsdak voormalig veilinggebouw Heycopplein Utrecht

Nieuw zinken felsdak voormalig veilinggebouw Heycopplein Utrecht

13 december 2016

Het dak van Kinderdagverblijf Spikkels in Utrecht ligt er weer prachtig bij. In opdracht van Gemeente Utrecht heeft Klomp Dakbedekkingssystemen BV het gehele zinkwerk van 283 m2 vernieuwd.

Het pand aan het Heycopplein is het overgebleven deel van het voormalige veilinggebouw van Utrecht. Het gemeentelijk monument uit 1926 is in 2003 grotendeels gesloopt. Het karakteristieke voorgebouw is grondig gerenoveerd en steekt tegenwoordig mooi af tegen de rondom gelegen woningen van nieuwbouwwijk ‘Parkhaven’ (vernoemd naar de haven van de vroegere groenteveiling, waarvan het veilinggebouw onderdeel uitmaakte).

Het zinken dak (dat circa 12 jaar geleden is aangebracht) was al dusdanig aangetast dat het geheel moest worden vervangen. Onderzoek van Klomp Dakbedekkingssystemen BV wees uit dat de ongeventileerde onderconstructie de boosdoener was. 
                                                           
Na het slopen en afvoeren van het oude zinkwerk is op de bestaande dakconstructie een speciale dampdoorlatende waterdichte folie aangebracht. Rondom is een ophoging gemaakt van ongeveer 80 mm, waardoor een goede ventilatie kan plaatsvinden. Vervolgens is hierop het nieuwe felswerk aangebracht. 

Door de ophoging van het dak zijn de detailleringen van bestaande onderdelen waar nodig aangepast om zodoende rondom (92 m1) een goede aansluiting te maken op het nieuwe felswerk. Tevens is in de bestaande goot een onderbreking ingebouwd. Door deze zogenoemde separatie worden nieuwe gebreken als gevolg van krimp en uitzetting voorkomen.

Het nieuwe zinken dak heeft uiteraard geen levensduur van 12 jaar maar een veelvoud daarvan. Een mooi voorbeeld van hoe de actuele bouwkundige kennis van onze dakspecialisten wordt vertaald naar een optimalisering van kwaliteit, met een besparing op onderhoudskosten voor onze opdrachtgever als resultaat. Ook dat is ‘doordacht duurzaam’.

» Website Gemeente Utrecht
» Website Kinderdagverblijf Spikkels

Delen: