Onderzoek en creatief installatiewerk in A-Lab

Onderzoek en creatief installatiewerk in A-Lab

10 maart 2016

Het voormalige Shell laboratorium in Amsterdam-Noord heet tegenwoordig A-Lab. Het ruim 5.000 m2 grote gebouw aan het IJ is een broedplaats voor meer dan 300 creatieve geesten op het gebied van technologie en media. Tijd voor wat research en creatief installatiewerk door de ‘laboranten’ van Klomp.

Wie, wat, waar?
Het voormalige laboratorium is een warboel van zowel gebruikte als ongebruikte leidingen en buizen. Wat is aangesloten, wat niet en waar loopt alles naar toe? Aan Klomp de taak om alle rioleringen, hemelwaterafvoeren en andere leidingen eens goed in kaart te brengen en een plan van aanpak op te stellen. Zo gezegd, zo gedaan.

Eigen ‘stroom’
Het gehele Shell-terrein was in het verleden voorzien van een eigen stroomvoorziening zonder tussenkomst van energieleverancier. Om het complex te kunnen aansluiten op het netwerk van Liander, heeft Klomp in opdracht van Stadsdeel Noord een nieuwe invoer aangelegd. In de praktijk betekent dat een doorvoer vanuit ‘de straat’, door de fundering naar een nieuw geplaatste kWh-meter van Liander. Tevens is de bestaande hoofdkabel verlegd naar de nieuwe invoer en is de gehele installatie op diverse punten aangepast om aan nieuwe (veiligheids)normen te kunnen voldoen. De werkzaamheden zijn in de avonduren uitgevoerd, om overlast voor de huidige gebruikers te minimaliseren.

Vetput
A-Lab huisvest een steengoeie lunchroom; The Coffee Virus. De ‘bewoners’ van A-Lab genieten hier elke dag van heerlijke soepen, broodjes en –zoals de naam al doet vermoeden– uitstekende koffie. Om te voorkomen dat vet in het gemeenteriool terechtkomt, is de horecazaak verplicht om een zogenoemde vetvangput te hebben. In opdracht van de gemeente Amsterdam (afdeling Gemeentelijk Vastgoed) is de put begin dit jaar geïnstalleerd door Klomp. Een typisch geval van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Een dergelijke installatie scheidt vet van rioolwater. Omdat de installatie zich in de kelder en dus onder het niveau van het uitgaande riool bevindt, is er een pomp toegepast. Deze pompt het opgevangen water nu weer anderhalve meter omhoog naar de riolering.

Onderhoud
Een creatieve installateur met een 5-tot-9 mentaliteit dus! Dat kunnen die ‘nachtvlinders’ bij A-Lab natuurlijk wel waarderen. Daarom is inmiddels ook het jaarlijks onderhoud van diverse installaties aan Klomp toevertrouwd.

» Website A-Lab
» Website The Coffee Virus
» Website Gemeente Amsterdam
 

Delen: