Samenwerken aan een circulaire economie

Klomp werkt als verduurzamingspartner elke dag opnieuw aan de verduurzaming van huishoudens en bedrijven. We zorgen voor goed geïsoleerde daken, voor duurzame energiesystemen en voor zuinige installaties. Ook in de realisatie van deze verduurzamingsoplossingen blijven we -zoals onze pay-off belooft- doordacht duurzaam. Dat betekent dat we afvalstromen scheiden, zoveel mogelijk inzetten op recycling en hergebruik, bewust kiezen voor gelijkgezinde samenwerkingspartners en altijd aandacht hebben voor innovatie op dit gebied. Want we doen al veel goed, maar het kan nog beter.
2023-11-27

Circulair Inzicht

De route naar een optimaal duurzame en circulaire toekomst loopt langs een aantal paden. Stap één is het verkrijgen van inzicht in de afvalstromen. De afvalstromen van Klomp zijn als volgt onder te verdelen:

  • Grind
  • Papier en karton
  • Harde kunststoffen
  • Bitumen
  • Isolatiemateriaal
  • Chemisch afval
  • Technisch afval

Klomp heeft voor bovenstaande stromen verschillende samenwerkingspartners.

Focus op verwerking

Een aantal van onze afvalstromen voldoet nu al aan de kenmerken van de circulaire economie. Neem een afvalproduct als grind. Het materiaal wordt van daken gezogen, gewassen en -vaak op hetzelfde dak- teruggeplaatst. Ook papier en karton lenen zich uitstekend voor hoogwaardige recycling. Onze andere afvalstromen vragen echter om meer aandacht. De route naar een optimaal duurzame toekomst loopt daarom langs de keuze in partnerships. De ene afvalverwerker is immers de ander niet.

In de spotlights: GP Groot en INSUS

We staan vierkant achter onze keuze voor afvalverwerker GP Groot. Dit bedrijf loopt voorop in de transitie naar een circulaire economie.

circulair duurzaam

Een partij waar we ons graag aan binden. Met een speciale installatie voor de verwerking van harde kunststoffen -denk aan pallets, kratten en emmers- weet GP Groot nieuwe producten van hetzelfde niveau te realiseren. Ook wat betreft bitumen werkt het bedrijf met haar roof-to-roof recycling aan hoogwaardige recycling. De door ons geleverde afvalmaterialen worden na verwerking toegepast in nieuwe dakrollen of als bindmiddel in asfalt. Voor vervuilde isolatiematerialen en chemisch afval werkt GP Groot continu aan recyclingmogelijkheden. Hoewel nog niet voor alle materialen een nieuwe bestemming is, zorgt het bedrijf in ieder geval voor een veilige en verantwoordde verwerking.

Voor de verwerking van schone PUR/PIR sandwichpanelen vertrouwt Klomp op INSUS.

Dit innovatieve bedrijf maakt van ons montage- en sloopafval nieuwe panelen. Uniek aan het proces van INSUS is dat alle vrijgekomen drijfgassen worden afgevangen en onschadelijk worden gemaakt.

Opgebruikte cartridges en oude mobiele telefoons schenkt Klomp aan Stichting Opkikker die de opbrengsten gebruikt om zieke kinderen te verrassen.


 

Aanvullende duurzaamheidsinitiatieven

Ook een andere kijk op zaken helpt bij verduurzaming. In situaties waarin bestaand isolatiemateriaal in kwaliteit nog voldoet, kiest Klomp er vaak voor alleen bij te isoleren om aan de huidige normen te voldoen. Daarnaast is Klomp non-stop bezig met bewustwording zodat alle neuzen -op kantoor en op de werken- dezelfde kant op staan. Het belang is groot en dat moet binnen de gehele organisatie gevoeld worden. Klomp werkt bovendien actief aan het elektrificeren van het wagenpark, maakt écht werk van het inschatten van hoeveelheden afval zodat er geen container teveel wordt besteld en onderzoekt de mogelijkheden van het meten van CO2-uitstoot tijdens de werkzaamheden.

Volgende stap route circulaire toekomst

Een volgende stap op de route is het plannen van gesprekken met leveranciers. We begrijpen het belang van marketing, maar willen tóch naar verpakkingsmaterialen zonder impact. Folies zonder -gekleurde- opdruk zijn namelijk gemakkelijker te recyclen dan folies met merken en slogans. Tijdens die gesprekken vragen we ook om aandacht voor gecombineerde vracht. Tot nu toe rijden leveranciers in aparte vrachtwagens naar onze werken. Dat moet en kan anders. Door vracht te combineren, kunnen we nog meer CO2-uitstoot reduceren.

Lees meer:

Toolbox Meeting voor onze dakdekkers. Veiligheid en Vooruitblik
mei, 30, 2024

Uitgelicht: Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid

De veiligheid van onze medewerkers staat binnen Klomp absoluut op één. Zeker binnen onze branche is de afdeling Veiligheid altijd in beweging. Iedere dag weer doen wij er alles aan om zowel ons kwaliteitsmanagementsysteem als milieumanagementsysteem op topniveau te houden. En dit gaat verder dan alleen het behalen van belangrijke certificaten. Veiligheidskundige Richard legt uit wat hier allemaal bij komt kijken.
Gemeente Utrecht sluit 12-jarige RGS raamovereenkomst met vaste partners! Als Klomp bv en KlompDaktechniek mei 2024
mei, 23, 2024

Klomp sluit doordacht duurzame samenwerking van 12 jaar met Gemeente Utrecht

apr, 02, 2024

Klomp Open Bedrijvendag: Vrijdag 19 april 2024!

Op vrijdag 19 april 2024 zet Klomp haar deuren weer open voor alle belangstellenden. Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in de techniek? Of wil je als omwonende weten hoe het er bij ons aan toegaat? Je bent van harte welkom in ons duurzame bedrijfspand aan de Digitaalstraat.
Ronald Olij nieuwe Operationeel Directeur Klomp

Ronald Olij, nieuwe Operationeel Directeur Klomp

Wij zijn verheugd u op de hoogte te stellen van een belangrijke ontwikkeling binnen Klomp. Graag kondigen wij aan dat Ronald Olij per 1 maart 2024 als Operationeel Directeur toetreedt tot het directieteam van Klomp.
feb, 16, 2024

Doneer! Steun Martin Jonker in Muskathlon Mozaiek Kenia 2024

Vandaag staat Martin Jonker, de broer van onze Klomp projectleider Willem Jonker, hier op onze eigen binnenplaats achter de kibbelingkar kibbeling te bakken! Maar achter dit smakelijke tafereel schuilt een diepere betekenis. Het is een uitnodiging tot actie voor zijn aankomende uitdaging tijdens de Muskathlon Mozaiek Kenia. Lees verder om te ontdekken hoe zijn hardloopavontuur in Kenia de kracht heeft om levens te veranderen en hoe ook jij hieraan kunt bijdragen.
Biobased Isolatie
nov, 21, 2023

Inspirerende Dag bij C-Creators: Samenwerking voor duurzame biobased isolatie

In een succesvolle bijeenkomst bij C-Creators stonden woningcorporaties, producenten en ketenpartners zij aan zij met als gemeenschappelijk doel de grootschalige toepassing van biobased isolatie. De focus lag niet alleen op het bieden van een comfortabeler thuis voor huurders in de sociale sector en het verlagen van energiekosten, maar ook op het streven naar een duurzamere toekomst. Lees hier het volledige artikel voor een diepgaand inzicht in onze gezamenlijke inspanningen.