Update project Nationaal Holocaust Museum

Eervoller kan bijna niet. Klomp heeft in opdracht van het Nationaal Holocaust Museum bijgedragen aan de inmiddels afgeronde renovatie van de voormalige Hervormde Kweekschool en Hollandse Schouwburg van de Plantage Midddenlaan in Amsterdam. Een plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen door het verzet in veiligheid werden gebracht. Lees hier ook het artikel dat in vakblad Stedenbouw is gepubliceerd.
2023-07-18

In overleg met het bestuur van het museum heeft architect Office Winhov de schouwburg ingericht als gedenkplaats. De kweekschool krijgt een museumfunctie. De oude schoolgymzaal is uitgebreid en biedt ruimte voor exposities, een auditorium en facilitaire voorzieningen voor de bezoekers van het museum. In oktober 2021 is het bouwteam gestart met de boringen voor de WKO-installatie. Anderhalf jaar later is het project Nationaal Holocaust Museum opgeleverd.

Beschermd stadsgezicht

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen heeft de bovenste twee verdiepingen van de kweekschool verwijderd, de gevels gerestaureerd, op nummer 27 een nieuwe kap geplaatst en op nummer 29 een installatieverdieping toegevoegd. Met deze ingrepen zijn de buitenzijden van de gebouwen in oude luister hersteld. Bovendien kwam er ruimte voor moderne installaties om de gebouwen duurzaam te koelen en verwarmen.

WKO-installatie

Klomp is op 8 oktober 2021 in de tuin van de kweekschool gestart met het boren van de warmte-koudebron. Een 26 meter lange casing -opgebouwd uit tweemaal dertien meter buis die achtereenvolgens de grond zijn ingebracht en middels laswerk aan elkaar zijn gevestigd- zorgde voor een stabiele boorgang tot het harde grondgedeelte. Het resultaat is een WKO-bron op 180 meter diepte waardoor warmte (in de winter) en koude (in de zomer) uit de grond worden onttrokken. De perfecte basis voor het duurzame klimaatsysteem in de gebouwen van de Nationaal Holocaust Museum.

Nationaal Holocaust Museum
Afwerking met respect voor de Rijksmonumentale status

Wat betreft de afwerking aan de binnenzijde van de schouwburg was de esthetische vormgeving van architect Jan Leupen leidend. Leupen was in de jaren 60 verantwoordelijk voor het ontwerp van de herdenkingsplek. De vormgeving die vanwege huidige materiaal- en comforteisen niet meer voldeed is met respect voor het gedachtengoed van Leupen gemoderniseerd zodat de authentieke uitstraling is behouden.

Project Nationaal Holocaust Museum: W-Installatie van museumkwaliteit

Meer informatie over de renovatieproject Nationaal Holocaust Museum vindt u in dit artikel dat in Vakblad Stedenbouw is gepubliceerd.

Lees meer:

bewonersavond renovatie
jun, 27, 2024

Bewonersavond renovatie in Krommenie

De bewonersavond renovatie in Krommenie was ondanks het warme weer, een groot succes. KBK, Parteon en ons team hadden het genoegen de bewoners van de Blauwe Arendstraat en Pelikaanstraat te informeren over de komende verbeter- en onderhoudswerkzaamheden van de huurwoningen.
Toolbox Meeting voor onze dakdekkers. Veiligheid en Vooruitblik
mei, 30, 2024

Uitgelicht: Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid

De veiligheid van onze medewerkers staat binnen Klomp absoluut op één. Zeker binnen onze branche is de afdeling Veiligheid altijd in beweging. Iedere dag weer doen wij er alles aan om zowel ons kwaliteitsmanagementsysteem als milieumanagementsysteem op topniveau te houden. En dit gaat verder dan alleen het behalen van belangrijke certificaten. Veiligheidskundige Richard legt uit wat hier allemaal bij komt kijken.
Gemeente Utrecht sluit 12-jarige RGS raamovereenkomst met vaste partners! Als Klomp bv en KlompDaktechniek mei 2024
mei, 23, 2024

Klomp sluit doordacht duurzame samenwerking van 12 jaar met Gemeente Utrecht

apr, 02, 2024

Klomp Open Bedrijvendag: Vrijdag 19 april 2024!

Op vrijdag 19 april 2024 zet Klomp haar deuren weer open voor alle belangstellenden. Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in de techniek? Of wil je als omwonende weten hoe het er bij ons aan toegaat? Je bent van harte welkom in ons duurzame bedrijfspand aan de Digitaalstraat.
Ronald Olij nieuwe Operationeel Directeur Klomp

Ronald Olij, nieuwe Operationeel Directeur Klomp

Wij zijn verheugd u op de hoogte te stellen van een belangrijke ontwikkeling binnen Klomp. Graag kondigen wij aan dat Ronald Olij per 1 maart 2024 als Operationeel Directeur toetreedt tot het directieteam van Klomp.
feb, 16, 2024

Doneer! Steun Martin Jonker in Muskathlon Mozaiek Kenia 2024

Vandaag staat Martin Jonker, de broer van onze Klomp projectleider Willem Jonker, hier op onze eigen binnenplaats achter de kibbelingkar kibbeling te bakken! Maar achter dit smakelijke tafereel schuilt een diepere betekenis. Het is een uitnodiging tot actie voor zijn aankomende uitdaging tijdens de Muskathlon Mozaiek Kenia. Lees verder om te ontdekken hoe zijn hardloopavontuur in Kenia de kracht heeft om levens te veranderen en hoe ook jij hieraan kunt bijdragen.