Verantwoord op vakantie

Verantwoord op vakantie

18 september 2013

Dat wij betrokken zijn bij de maatschappij en onze verantwoordelijkheid nemen voor onze bedrijfsactiviteiten op mens en milieu, gaat bij ons personeel verder dan alleen het zakelijke aspect. Zelfs op vakantie is manager van de service & onderhoud Peter Bouwes met het welzijn van het milieu bezig, en dat dit een waanzinnige ervaring was bleek wel aan de verhalen achteraf.

Samen met zijn broer is hij een week naar Slowakije geweest met Biosphere Expeditions. Door je hier bij aan te melden als vrijwilliger, ga je samen met de lokale bioloog Tomas Hulik en Milos Majda op expeditie zoekende naar lynxen, wolven en wilde katten. 
Doordat de wolven, lynxen en wilde katten regelmatig negatief in het lokale nieuws komen, wordt er angst gezaaid dat er herten en schapen ten prooi vallen aan de wilde dieren. Hierdoor vrezen de jagers dat er geen herten meer zijn voor het jachtseizoen, en de lokale mensen dat hun vee opgegeten word en zij dus inkomsten mis lopen. En daarom zijn ze van mening dat er wat aan de populatie wolven, lynxen en wilde katten gedaan moet worden.

Om deze berichten van overpopulatie op te helderen is Biosphere Expeditions begonnen met het in kaart brengen van het doen en laten van deze dieren, zodat er een samenleving gecreëerd kan worden waarbij de lokale mensen en de wilde dieren beide vrede mee kunnen hebben.

De doelstellingen van deze expedities zijn het volgende:

  • Het in kaart brengen van het aantal lynxen, wolven en wilde katten.
  • Het in kaart brengen van de grote van de groep van de wolf en lynx, hun bewegingen en activiteiten.
  • Het in kaart brengen van de soort prooien in hun jachtgebied.
  • Het in kaart brengen wat de impact is van de wolven en lynxen op de natuur.


Door het verzamelen van DNA en het vastleggen van locaties waar de dieren zich begeven, wordt met behulp van GPS en camera’s vastgelegd hoeveel dieren er ongeveer zijn, en welke gebieden zij bestrijken. Met deze gegevens kunnen ze jaarlijks bekijken of de populatie groeit of juist daalt en waar de dieren zich bevinden, en hoeveel prooien er elke jaar zijn. Op de foto’s is te zien dat de verhalen van lange wandelingen door de sneeuw een prachtig uitzicht gaven van de natuur in Slowakije, en dat vakantie vieren en milieubewust bezig zijn prima met elkaar samen gaan.

Van de zomer denkt Peter er aan om weer terug te keren, want dan zijn de beren uit hun winterslaap, en voor hun geldt het zelfde verhaal als voor de wolven, lynxen en wilde katten.

Delen: