VIDEO: vakmensen van Klomp aan het woord in uitzending Brandpunt+

VIDEO: vakmensen van Klomp aan het woord in uitzending Brandpunt+

24 mei 2018

Elk mens heeft een verhaal. Zo ook onze zonnepanelenmonteur Hani Al Zeibek (26). Drie jaar geleden ontvluchtte hij de belabberde leefomstandigheden in zijn geboortestad Damascus, de hoofdstad van Syrië. Met een Syrisch diploma elektrotechniek kwam hij aan in Amsterdam. Echter: deze bleek niet geldig in Nederland. Gelukkig had het ROC in Amsterdam plaats voor hem, mits hij het examen Nederlandse taal op B1-niveau zou behalen. En dat lukte. Hani kwam als stagiair bij Klomp terecht en installeert sindsdien drie dagen per week zonnepanelen, de andere twee dagen gaat hij naar school.

Hani werd onlangs geïnterviewd door Brandpunt+, naar aanleiding van een nijpend tekort aan ambachtslui in Nederland. Wat blijkt namelijk: er is een tekort van maar liefst 46.000 mensen. Brandpunt+ maakte daarnaast een videoreportage om de kwestie uit de doeken te doen: ‘Gezocht: Vakmensen M/V’. Wat Ruud Porck, ambassadeur voor techniekonderwijs in Amsterdam, hierin vooral probeert te zeggen is: geef het vakmanschap weer status en maak mensen weer enthousiast over werken met de handen. In de video is onze monteur Luca Vittali (19 jaar) te zien terwijl hij een sifon aan het plaatsen is. Porck drukt Luca op het hart vooral trots te zijn op zijn vak en dit zo breed mogelijk uit te dragen. Want: door het grote gebrek aan vaklui lopen veel (bouw)projecten vertraging op.
 

Op zoek naar een baan in techniek? Klomp zoekt vakmensen! Bijvoorbeeld voor het monteren van zonnepanelen.  » Lees verderOok bij Klomp lopen we tegen dit probleem aan. In de reportage is onze Algemeen Directeur Edwin Klomp te zien in een monumentaal pand, en in gesprek met Ruud Porck. Edwin: ”Dit is een pand uit begin 1900. We hebben het hele gebouw hoogwaardig geïsoleerd en we hebben een gesloten bodemenergiesysteem gemaakt. Om dat te kunnen doen hebben we natuurlijk specialisten nodig. Die zijn schaars. En omdat vanuit de overheid is besloten op termijn geen aardgas meer uit Groningen te pompen, zien wij de vraag naar warmtepompsystemen enorm toenemen.”
Kortom: meer dan voldoende werk en een grote vraag naar nieuwe mensen.

Als technisch bedrijf zet Klomp zich doelgericht in voor de grote energietransitie die eraan zit te komen. Door de inventieve oplossingen van installatieprofessionals worden steeds meer bedrijven en huishoudens duurzaam. Het is dan ook belangrijk om nu en in de toekomst over voldoende professionals te beschikken. In 2013 besloot Klomp hieraan bij te dragen en heeft sindsdien heel veel energie gestoken in de oprichting van de Vakschool Technische Installaties (VTi). VTi Amsterdam is onderdeel van het Masterplan Techniek Amsterdam. Het Masterplan Techniek Amsterdam is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, het beroepsonderwijs en de overheid in Amsterdam en omstreken. Het doel is het verhogen van de instroom en gekwalificeerde uitstroom in het technisch VMBO-, MBO- en HBO-onderwijs.

Delen: