Authentieke leien dak op tempel door ambachtelijk meesterwerk

Purmerend
Van Wijnen

Deel dit artikel:

Categorieën:

Stichting Wat Buddhavihara is het kloppend hart van de boeddhistische gemeenschap van de regio groot Amsterdam. De gemeenschap kwam eerst nog samen in een oud schoolgebouw in Purmerend, maar daar is verandering in gekomen. Een inzamelingsactie heeft de bouw van een eigen tempel mogelijk gemaakt. Aannemer van Wijnen kreeg de opdracht en is verantwoordelijk voor de realisatie van de uit Douglas hout opgetrokken tempel met een dakoppervlak van 125 m2. De opdrachtgever had een sterke voorkeur voor een leistenen dak. Reden voor Van Wijnen om Klomp Daktechniek in te schakelen.

Leien dak

Leisteen is een natuurlijk product bestaande uit verschillende mineralen die door druk of hitte in de aardkorst zijn samengeperst. Dit proces zorgt voor gelaagdheid in het materiaal waardoor lei eenvoudig te splijten is in ranke platen. Het maakt lei een ideaal bouwmateriaal waar specialist Klomp absoluut raad mee weet. Het dak van de tempel kent een trapsgewijze opbouw, vergelijkbaar met de tempels in Thailand. Samenwerkingspartner Van Wijnen voorzag het dak van isolatiemateriaal, dampopen folie, stof- en panlatten. Klomp droeg zorg voor de bevestiging van de leihaken en het plaatsen van het leisteen.

Extra bijzonder is de leien nok. Oorspronkelijk zou het dak worden uitgerust met een loden nok, tijdens de bouw werd echter duidelijk dat die optie voor een te strakke uitstraling zou zorgen. Derhalve heeft Klomp de nok uit lei opgebouwd.

Bekijk meer cases:

Klomp herstelt de 15-eeuwse windvaan van de Schreierstoren | video

Amsterdam

Daken Molenvlietbrink voorzien van prachtig natuurlei

Woerden

Celsias en Klomp halen alles uit de kast voor een duurzaam Senang

Amsterdam-Oost

Klomp draagt bij aan blauw-groene daken van RESILIO

Amsterdam

Klomp draagt bij aan grootschalig onderhoud van 65 woningen van Wits

Hilversum

Hoger en groter dak op Amsterdams kantoor Adyen

Amsterdam