Blauw-groene dak voor studentencomplex Bijltjespad

Amsterdam
RESILIO
2022-07-01
2022-04-08

Deel dit artikel:

Categorieën:

Het klimaat is aan verandering onderhevig. Het wordt warmer en buien worden steeds heviger. Om steden koel te houden en veel regenval in korte tijd op te vangen, zijn toename van groen en buffering van water nodig. Reden voor onder andere de gemeente Amsterdam om project RESILIO op te tuigen, een project dat de onbenutte ruimte van 10.000 m2 Amsterdams dak op een slimme manier inzet: met blauw-groene daken. Een geweldig project waar Klomp trots aan mee heeft gewerkt!

Het studentencomplex aan het Bijltjespad in Amsterdam van woonstichting De Key heeft maar liefst 1.700 m2 dak dat volledig is vervangen.  

In mei 2021 was Klomp Daktechniek gestart met het verwijderen van de oude dakbedekking en heeft vervolgens een dampremmende laag op de betonnen constructie aangebracht. Deze dampremmende laag beschermt de isolatie tegen vocht van binnenuit en dient tijdens de uitvoeringsfase tevens als oplossing voor het waterdicht houden van het pand. Onderaannemer Van Wylick heeft de isolerende mortel – een cementgebonden isolatie – aangebracht. Normaal gesproken wordt dit onder afschot gedaan, maar omdat dit dak dienst gaat doen als blauw-groene dak was de applicatie in dit geval volledig vlak. Bovenop deze isolerende laag bracht Klomp een tweelaags bitumineus Derbigum dakbedekkingssysteem aan, waarbij de bovenste laag wortelbestendig is. De ideale basis voor het blauw-groene dak.

Blauw-groene dak

Op de nieuwe dakbedekking zijn twee lagen aangebracht:

  • de blauwe laag dient als reservoir waarin regenwater wordt gebufferd zodat het rioolsysteem niet overbelast wordt bij hevige regenval.
  • de groene laag bestaat uit een waterdoorlatende filtervlies met substraat en verschillende soorten beplanting. Deze laag wordt bevochtigd door de onderliggende, blauwe laag.
RESILIO

Op vrijdag 8 april 2022 is het innovatieve ontwikkelingsproject RESILIO op feestelijke wijze afgesloten, waaronder dit project aan het Bijltjespad.

Blauw-groene daken
Feestelijke afsluiting RESILIO-project
Blauw-groene dak
De plantjes op het dak van de studentencomplex aan het Bijltjespad beginnen te groeien!
Blauw-Groene daken Bijltjespad
Na de opening is in groepjes het dak van het studentencomplex bezocht.

Met de aanleg van deze blauw-groene daken draagt RESILIO bij de biodiversiteit in de stad. Een project waar alle deelnemers volledig terecht supertrots op zijn.

Klomp bedankt alle samenwerkingspartners dat wij een bijdrage mochten leveren aan dit geweldige en innovatieve ontwikkelingsproject!

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate- adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie en De Key. RESILIO wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.  

 

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard