Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder
Van Wijnen Vastgoedbeheer

Deel dit artikel:

Categorieën:

Defensie werkt niet alleen aan een duurzame krijgsmacht en duurzame mobiliteit, ook de gebouwde omgeving krijgt de nodige aandacht. Bewust omgaan met grondstoffen is de norm. Hiervan getuigt ook het verduurzamingsproject van de vier daken op het marineterrein in Den Helder. Bij elk van de daken is gekeken naar de mogelijkheden wat betreft hergebruik of behoud van bestaand materiaal. Nieuw toegepaste materialen zijn waar mogelijk vervaardigd uit hernieuwbaar danwel gerecycled materiaal.

Vier daken van Defensie met unieke kenmerken en eisen

Het begon voor het team van Klomp Daktechniek met de uitvraag vanuit Van Wijnen Vastgoedbeheer. Het was de combinatie van kwaliteit, prijs en het doordacht duurzame karakter van Klomp die de keuze op het bedrijf uit Amsterdam liet vallen. Dat wordt door Van Wijnen uitvoerder Henri Dekker onderschreven: ‘Ook bij Van Wijnen zijn we volop bezig met duurzaamheid en circulariteit. We hebben dan ook niet getwijfeld om de voorstellen van Klomp om duurzame oplossingen toe te passen bij onze opdrachtgever onder de aandacht te brengen.’

Omdat de vier daken allen een unieke aanpak nodig hadden, is de opdracht gefaseerd uitgevoerd. Gebouw M001, de krachtwarmtecentrale waarin energie voor zowel het terrein als de schepen wordt opgewekt, was in april van dit jaar als eerste aan de beurt. Bij dit pand is -vanwege de in goede staat verkerende onderconstructie- de bestaande dakbedekking overlaagd, zijn de afvoeren vervangen en is er een noodoverstort gerealiseerd.

Noodlaag is tevens de basis

Het werk op gebouw H001 kende vanwege de ligging op het munitiecomplex en de hierbij geldende veiligheidsvoorschriften met name uitdagingen op het gebied van planning en logistiek. Dankzij de prettige communicatie en samenwerking met de opdrachtgever kon Klomp ook dit dak voorzien van moderne isolatie en de KOMO-gecertificeerde bitumen dakbedekking. Gebouw R005 bevatte verouderd afschotmortel en verzadigde isolatiematerialen en kampte hierdoor met lekkage. Klomp besloot dit dak gefaseerd -met 150 meter per dag- te slopen en middels een noodlaag weer op te bouwen. Deze laag fungeerde na een eerste functie als dichtmaker vervolgens als basis voor de isolatie en dakbedekking. De toegepaste isolatie op afschot, de dakbedekking en de c-eps mortel waarmee meerzijdig afschot is gerealiseerd, zorgen tezamen voor een minimale waterbuffering op het dak en een maximaal isolatieresultaat van de onderliggende ruimtes.

Gerecycled isolatiemateriaal

Het 3.200 m2 grote dak van gebouw G007 -dat ook op het munitieterrein gevestigd is- bevatte een geperforeerde onderlaag die niet meer voldeed aan de huidige normen rondom windbelasting. Bovendien was de isolatie op meerder punten verzadigd door van het dak afkomstig vocht. Ook hier was slopen en opnieuw opbouwen de enige geschikte methode voor een veilig en duurzaam dak. Omdat de constructie al voldoende afschot bevatte, bleek de door Klomp geliefde PIR-isolatie van Insus geschikt. Deze KOMO-gecertificeerde en vormvaste platen zijn gemaakt van gerecycled materiaal en passen hiermee perfect bij de ambities van zowel de opdrachtgever als de uitvoerder van dit dakproject. Wat Insus zo uniek maakt? Insus is in staat drijfgassen tijdens het recyclingproces af te vangen en te verwerken en scheidt PUR/PIR-fracties voor de productie van nieuwe PIR isolatieplaten. Dat de platen ook nog eens licht in gewicht en slank zijn en dus met minder materialen worden gerealiseerd, maakt de cirkel rond.

Henri Dekker is zeer tevreden over de samenwerking met Klomp:

‘We hebben eerder samen een project op Texel succesvol opgepakt en dat is nu wederom het geval. Het team van Klomp is vakkundig, de lijnen zijn kort en er wordt geweldig geanticipeerd op wijzigingen en meerwerk.’

Henri Dekker

Klomp verwacht de werkzaamheden dit jaar volledig af te ronden.

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard