Monumentaal pand voorzien van duurzame klimaatoplossingen

Rosenstock-Huessy Huis, Haarlem
Stadsherstel Amsterdam
2018-11-12

Deel dit artikel:

Categorieën:

Aan de Hagestraat 10 in hartje Haarlem heeft Klomp aan een bijzonder mooi project gewerkt, namelijk het oude Rosenstock-Huessy Huis. Sinds 2015 is Stadsherstel eigenaar en verhuurder van het gehele complex. Stadsherstel Haarlem heeft in de afgelopen jaren de gebouwen intensief gerestaureerd en gerenoveerd, met als doel een energiezuinig “groen” eindresultaat. Daarbij is Klomp ingeschakeld voor het leveren van duurzame klimaatoplossingen.

 
Duurzame klimaatoplossingen 

Voor Klomp had dit project als hoofddoel significante bijdragen te leveren aan een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat van het Rosenstock-Huessy Huis. Historische panden vormen een uitdaging als het om verduurzamen gaat. Maar met een beetje inspanning zijn er altijd wel duurzame klimaatoplossingen te bedenken die geen afbreuk doen op het historische complex.

Voor de ventilatie heeft Klomp daarom gekozen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). De aangebrachte warmtepompinstallaties zorgen op een milieuvriendelijke manier voor warm water en verwarming. Hierdoor beschikt het historisch Rosenstock-Huessy Huis voortaan over een optimaal binnenklimaat. Daarnaast heeft Klomp sanitaire units aangebracht en rioleringswerkzaamheden verricht. Als kers op de taart hebben onze vaklieden Pv-panelen op het dak aangebracht voor een zo volledig mogelijke verduurzaming van het 583 jaar oude huis. 

Rosenstock-Huessy Huis

Het Rosenstock-Huessy Huis helpt sinds 1437 kwetsbare mensen die het minder goed redden in de maatschappij. Het gebouw vervult verscheidene maatschappelijke doelen vanuit 3 verschillende instellingen: De Kloosterkeuken, De Bengels en De Heeren van Zorg. Zij bieden (gezamenlijke) woonruimte, cursussen en workshops, een leer-werkomgeving, kinderopvang en woonbegeleiding voor mensen met een beperking. Het voormalige Sint Jacobs Godshuis is een vertrekpunt voor de befaamde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Jaarlijks komen honderden mensen hun startstempel halen in dit voormalige klooster. 

Eigendom en beheer

In 2015 zijn de monumentale panden van het RHH door de Stichting Rosenstock-Huessy overgedragen aan Stadsherstel Amsterdam, de grootste restaurerende instelling van Nederland. Eind 2009 nam Stadsherstel Amsterdam, Stadsherstel Haarlem over. Daardoor ging zij ook in de provinciehoofdstad actiever restaureren en herbestemmen. Inmiddels is het pandenbezit in Haarlem uitgebreid naar zestien waaronder enkele verbluffende herbestemmingen.

Bekijk meer cases:

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam

Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

WERK IN UITVOERING

Verduurzaming van woonblok in historische Lepelstraat met zorgvuldige zinkrenovatie

Amsterdam

Nieuw leien dak voor voormalig politiepost in Haarlem

Haarlem

Duurzame renovatie van voormalig stationsgebouw in Mijdrecht

WERK IN UITVOERING

2.190 zonnepanelen voor Martinez Chocolade 

Amstelveen