Klomp realiseert het grootste hellende groendak van Europa

De Ottenburg in Rijswijk
Gemeente Rijswijk
2021-12-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Wij kregen de primeur: Klomp Daktechniek heeft in opdracht van gemeente Rijswijk een groendak bovenop een oud schoolgebouw gelegd waarmee wij de maker zijn geworden van het grootste hellende groendak in Europa. Het ‘levende’ dak in de Esdoornstraat telt een oppervlakte van maar liefst 2500 m2! Het straatbeeld is nu compleet verandert; alle dakpannen hebben namelijk plaatsgemaakt voor een grote, groene deken die goed zichtbaar is vanuit de wijk. Op maandag 16 april 2018 werd het werk feestelijk geopend door wethouders Marloes Borsboom en René van Hemert van gemeente Rijswijk.

Groendak

Gebouw De Ottoburg, een oudgediende uit 1912, onderging een complete metamorfose. De gemeente doopte haar in 2017 om tot een cultureel en sociaal centrum waar nu KNUS Kinderopvang, basisschool Kronenburgh en Stichting Buurtschap Oud-Rijswijk zijn gevestigd. De Ottoburg is het eerste gebouw van de gemeente dat is voorzien van een groendak en dat hebben ze niet zonder reden gedaan. Eind 2017 maakte het gemeentebestuur een heel bewuste keuze om hun nieuwe duurzaamheidsfonds te promoten. Inwoners en bedrijven konden subsidie aanvragen om groene plannen te realiseren.

Klomp verwijderde alle dakpannen, bouwden met houten stelsels de basis en maakte alle dakoppervlakten ‘tuinklaar’. De aanleg van het groendak heeft veel van ons vakmanschap gevraagd en verliep niet zonder slag of stoot. Het dak was namelijk best hoog en had veel schuintes en oude details. Met kranen werkten we op hoogtes van wel 14 à 15 meter, wat soms voor behoorlijk logistieke uitdagingen zorgde. De voormalige basisschool was namelijk gevestigd in een woonwijk in Oud-Rijswijk dat niet veel ruimte bood voor het gebruik van een bouwkraan.

Klomp is niet alleen ontzettend trots op dit project, maar het heeft ons ook veel voldoening opgeleverd omdat de sedumbeplanting van grote toegevoegde waarde is voor de gemeente Rijswijk. Helaas warmt onze planeet op en verandert ook het klimaat. Bij hevige regenval helpt een groendak overstromingen te voorkomen omdat de plantjes de eerste plensbui opvangen. Het regenwater komt daarna geleidelijk in ons riool terecht. Door de ‘tuin’ te vergroten trekt Rijswijk nu ook meer vogels, planten en bijen aan en vergroot het daarmee de biodiversiteit.

Deze complexe klus is een mooie toevoeging aan ons portfolio van innovatieve en duurzame dakprojecten. Want of het nou gaat om restauratief leiwerk op een monumentaal pand, zonnepanelen op nieuwbouwwoningen of prestatiegericht dakonderhoud voor grootschalige vastgoedportefeuilles; Klomp is allround in daktechniek. Op platte en hellende daken, voor zowel woningbouw als bedrijfsmatig vastgoed.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard