Verduurzamingsproject | Rondom het Hugo de Grootplein in Amsterdam zijn een aantal monumentale woningblokken verduurzaamd, gebouwd rond 1895. Dit werk viel onder het CO2-project van de woningcorporatie Ymere, waarbij uitdrukkelijk is gekozen voor samenwerking met comakers. Dit betekende dat Ymere geen leidende, maar een sturende rol had en dat de comakers een grotere verantwoordelijkheid hadden.
Verduurzamingsproject in Co-Making
Dit project werd uitgevoerd in co-making, waarbij comakers Klomp-Hellendplus, Lenferink en Comfort Partners samenwerkten aan de realisatie van het ontwerp van TPAHG architecten. Hiermee werden duurzame, onderhoudsarme en groene huurwoningen voor de toekomst gerealiseerd. Omdat niet Ymere, maar juist de comakers leidend waren, vereiste een project als dit meer inspanning op het gebied van coördinatie en planning.
Duurzame Daktransformatie
Klomp-Hellendplus startte haar werkzaamheden met een toetsing van de constructieve veiligheid van de gebouwen volgens NEN 8700. Hierdoor kreeg het team inzicht in de constructieve maatregelen die nodig waren om het extra gewicht van het nieuwe dakpakket te dragen. Dit omvatte voornamelijk de versterking van enkele houten spanten. Vervolgens heeft Klomp-Hellendplus de oude dakshingles verwijderd, de dakconstructie waar nodig hersteld en het geheel voorzien van een hoogwaardig isolatiepakket.
Dit pakket heeft een Rc-waarde van 6, een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het dak werd vervolgens bedekt met dakpannen -een veel duurzamer optie dan de verwijderde shingles- en nieuwe aluminium dakkappen. Daarna heeft Klomp-Hellendplus gewerkt aan de vervanging van alle dakgoten en hemelwaterafvoeren, evenals aan het aanbrengen van zink rondom de dakkapellen aan de voorzijde van de gebouwen. Om het geheel af te ronden zijn ook de isolatie van de zestien platte daken van de keukens verbeterd en zijn ze opnieuw bedekt.
Werken in een binnenstedelijk gebied
Het werk in de nabijheid van het drukke centrum van Amsterdam bracht specifieke uitdagingen met zich mee vanwege de aanwezigheid van trams en het drukke verkeer in de straat. Hierdoor moesten we zorgvuldig plannen hoe we bouwmaterialen konden aanvoeren en opslaan, en hoe we hijswerkzaamheden konden uitvoeren. De aanwezigheid van rijdende trams en het constante verkeer vereiste extra voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van zowel de bouwteam als de omwonenden te waarborgen. Het was een complexe logistieke uitdaging die we met succes hebben aangepakt in samenwerking met onze partners.
Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt.
Mocht u na het lezen van dit artikel meer informatie willen ontvangen over onze andere verduurzamingsprojecten, dan moedigen wij u vriendelijk aan om contact op te nemen met Klomp. Wij staan graag klaar om uw vragen te beantwoorden en verdere details te verstrekken over onze expertise op het gebied van verduurzamingsprojecten. U kunt onze contactgegevens bereiken door te klikken op onderstaande button.