Jonas’, paradepaardje van architect, aannemer en installateur

IJburg, Amsterdam
Ballast Nedam West
2023-01-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Jonas’ is opgeleverd: een IJburgs woongebouw met BREEAM Outstanding-certificering. Dit keurmerk is dé manier om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties op duurzaamheidsprestaties te beoordelen. Het Outstandig-certificaat maakt duidelijk dat Jonas’ ultra duurzaam is. En daar heeft onder meer Klomp op verschillende manieren aan bijgedragen.

Het gebouw bestaat uit 190 huurwoningen, 83 koopwoningen, vijf algemene ruimtes, een parkeerkelder met laadplekken en een commerciële plint. De naam Jonas’ verwijst naar de legende Jonas en de walvis, een avontuurlijk verhaal dat over intimiteit, veiligheid en huiselijkheid in een groot lichaam gaat. Jonas is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met Felixx Landscape Architects and Planners, Pubblik&Vos en ABT. Realisatie door Ballast Nedam West. Laatstgenoemde partij heeft alle W-installaties aan Klomp gegund.

Balans energiegebruik en wooncomfort

Voor opdrachtgever Amvest was energie-efficiëntie een van de pijlers voor het ontwerp. Bij Jonas’ wordt dit onder meer gerealiseerd door het gebouw met stadsverwarming te verwarmen en met een koudebron te koelen. Klomp heeft de aansluiting op deze WKO-installatie en de aanleg van vloerverwarming door het hele gebouw gerealiseerd. De appartementen zijn daarnaast uitgerust met een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Samen met het driedubbele glas en de zonnepanelen zorgen deze maatregelen voor een mooie balans tussen energiegebruik en wooncomfort. 

Hergebruik regenwater

Duurzaamheid gaat verder dan energie-efficiëntie. Daarom is dit woongebouw ook uitgerust met een hemelwaterafvoer met pluviasysteem. Regenwater wordt hiermee snel afgevoerd en vervolgens opgeslagen in een regenwaterbassin. Het opgevangen water wordt ingezet om de daktuin te bewateren en om de toiletten in de commerciële plint mee te spoelen. Naast deze maatregel heeft Klomp ook gezorgd voor de aanleg van de waterleidingen, het sanitair, de riolering, de droge blusleiding en het CO/LPG-gestuurde ventilatie voor een optimale luchtkwaliteit in de parkeergarage. Alle installaties zijn aan te sturen via het meegeleverde gebouwbeheersysteem. Jonas’ is klaar voor de toekomst!

Jonas’ is een ontwikkeling van Amvest, Ontworpen door Orange Architects voor Amvest, icw ABT bv en Felixx Landscape Architects & Planners. Gebouwd door Ballast Nedam West

Bekijk meer cases:

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam

Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

WERK IN UITVOERING

Verduurzaming van woonblok in historische Lepelstraat met zorgvuldige zinkrenovatie

Amsterdam

Nieuw leien dak voor voormalig politiepost in Haarlem

Haarlem

Duurzame renovatie van voormalig stationsgebouw in Mijdrecht

WERK IN UITVOERING

2.190 zonnepanelen voor Martinez Chocolade 

Amstelveen