Jonas’, paradepaardje van architect, aannemer en installateur

IJburg, Amsterdam
Ballast Nedam West
2023-01-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Jonas’ is opgeleverd: een IJburgs woongebouw met BREEAM Outstanding-certificering. Dit keurmerk is dé manier om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties op duurzaamheidsprestaties te beoordelen. Het Outstandig-certificaat maakt duidelijk dat Jonas’ ultra duurzaam is. En daar heeft onder meer Klomp op verschillende manieren aan bijgedragen.

Het gebouw bestaat uit 190 huurwoningen, 83 koopwoningen, vijf algemene ruimtes, een parkeerkelder met laadplekken en een commerciële plint. De naam Jonas’ verwijst naar de legende Jonas en de walvis, een avontuurlijk verhaal dat over intimiteit, veiligheid en huiselijkheid in een groot lichaam gaat. Jonas is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met Felixx Landscape Architects and Planners, Pubblik&Vos en ABT. Realisatie door Ballast Nedam West. Laatstgenoemde partij heeft alle W-installaties aan Klomp gegund.

Balans energiegebruik en wooncomfort

Voor opdrachtgever Amvest was energie-efficiëntie een van de pijlers voor het ontwerp. Bij Jonas’ wordt dit onder meer gerealiseerd door het gebouw met stadsverwarming te verwarmen en met een koudebron te koelen. Klomp heeft de aansluiting op deze WKO-installatie en de aanleg van vloerverwarming door het hele gebouw gerealiseerd. De appartementen zijn daarnaast uitgerust met een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Samen met het driedubbele glas en de zonnepanelen zorgen deze maatregelen voor een mooie balans tussen energiegebruik en wooncomfort. 

Hergebruik regenwater

Duurzaamheid gaat verder dan energie-efficiëntie. Daarom is dit woongebouw ook uitgerust met een hemelwaterafvoer met pluviasysteem. Regenwater wordt hiermee snel afgevoerd en vervolgens opgeslagen in een regenwaterbassin. Het opgevangen water wordt ingezet om de daktuin te bewateren en om de toiletten in de commerciële plint mee te spoelen. Naast deze maatregel heeft Klomp ook gezorgd voor de aanleg van de waterleidingen, het sanitair, de riolering, de droge blusleiding en het CO/LPG-gestuurde ventilatie voor een optimale luchtkwaliteit in de parkeergarage. Alle installaties zijn aan te sturen via het meegeleverde gebouwbeheersysteem. Jonas’ is klaar voor de toekomst!

Jonas’ is een ontwikkeling van Amvest, Ontworpen door Orange Architects voor Amvest, icw ABT bv en Felixx Landscape Architects & Planners. Gebouwd door Ballast Nedam West

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard