Klomp herstelt de 15-eeuwse windvaan van de Schreierstoren | video

Amsterdam
2022-11-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Amsterdam beschikt over de grootste historische binnenstad van Europa. Met 165 grachten, 1.539 bruggen en 6.800 beschermde gebouwen en historische objecten die regelmatig onderhoud nodig hebben, komen de contractanten van de gemeente regelmatig voor interessante uitdagingen te staan. Zo ook Klomp beheer en onderhoud, de partij die verantwoordelijk was voor het herstel van de windvaan op de historische Schreierstoren.

Scheef door stormen

Het waren de stormen die begin dit jaar over ons land raasden die ervoor zorgden dat de karakteristieke windvaan scheef kwam te staan. De demontage op hoogte maakte deze opdracht allesbehalve standaard. Bovendien wist niemand op voorhand van welk materiaal het historische object was gemaakt. Een uitdaging waar het team van Klomp wel raad mee wist.

In oude glorie hersteld

De windvaan is met behulp van een vrachtwagenhoogwerker van BQ Duiker bereikbaar gemaakt. Daar werd al snel duidelijk dat het gouden koggeschip niet alleen kromgetrokken, maar zelfs gebroken was. Klomp besloot de windvaan te demonteren en in de werkplaats te herstellen. Stap één bestond uit het solderen van alle oneffenheden en scheuren. Vervolgens is de windvaan in samenwerking met koperslagerij Julius Baller verrijkt met een nieuwe laag platinagoud waarmee het object in zijn oude glorie is hersteld.

Schreierstoren

Het was koud en nat toen de windwijzer naar zijn plek op de Schreierstoren terugkeerde. Het rijksmonument dat bekend staat als de plek waar veel vrouwen hun geliefden door de eeuwen heen hebben zien wegvaren, in onzekerheid of ze hen ooit terug zouden zien. Over de windvaan geen twijfel, deze is terug en weer in staat om alle windomstandigheden, stormen en ontij te weerstaan.

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard

Hoe is het om te werken in de techniek! Kom naar de Klomp open dag!

Niemand kan je dit beter vertellen dan onze collega’s zelf! Daarom geven zij je tijdens onze open dag graag een kijkje in de keuken. Ze laten je vol trots ons prachtige bedrijf zien en delen de leukste details. Ben jij op zoek naar een baan in de techniek of wil je een stap maken in je carrière? Sluit gerust aan bij een technische workshop of plan een speeddate sessie en vraag onze experts het hemd van het lijf!