Klomp herstelt de 15-eeuwse windvaan van de Schreierstoren | video

Amsterdam
2022-11-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Amsterdam beschikt over de grootste historische binnenstad van Europa. Met 165 grachten, 1.539 bruggen en 6.800 beschermde gebouwen en historische objecten die regelmatig onderhoud nodig hebben, komen de contractanten van de gemeente regelmatig voor interessante uitdagingen te staan. Zo ook Klomp beheer en onderhoud, de partij die verantwoordelijk was voor het herstel van de windvaan op de historische Schreierstoren.

Scheef door stormen

Het waren de stormen die begin dit jaar over ons land raasden die ervoor zorgden dat de karakteristieke windvaan scheef kwam te staan. De demontage op hoogte maakte deze opdracht allesbehalve standaard. Bovendien wist niemand op voorhand van welk materiaal het historische object was gemaakt. Een uitdaging waar het team van Klomp wel raad mee wist.

In oude glorie hersteld

De windvaan is met behulp van een vrachtwagenhoogwerker van BQ Duiker bereikbaar gemaakt. Daar werd al snel duidelijk dat het gouden koggeschip niet alleen kromgetrokken, maar zelfs gebroken was. Klomp besloot de windvaan te demonteren en in de werkplaats te herstellen. Stap één bestond uit het solderen van alle oneffenheden en scheuren. Vervolgens is de windvaan in samenwerking met koperslagerij Julius Baller verrijkt met een nieuwe laag platinagoud waarmee het object in zijn oude glorie is hersteld.

Schreierstoren

Het was koud en nat toen de windwijzer naar zijn plek op de Schreierstoren terugkeerde. Het rijksmonument dat bekend staat als de plek waar veel vrouwen hun geliefden door de eeuwen heen hebben zien wegvaren, in onzekerheid of ze hen ooit terug zouden zien. Over de windvaan geen twijfel, deze is terug en weer in staat om alle windomstandigheden, stormen en ontij te weerstaan.

Bekijk meer cases:

In co-making verduurzamingsproject binnenstad voltooid voor woningcorporatie Ymere

Amsterdam

Sedumdak op monumentaal pand Oosterburgergracht 15-17

Amsterdam

Herstelde allure voor Van der Pek

Amsterdam Noord

Zuiderloo is klaar voor oplevering

Heiloo

Bluebanddorp in Slotervaart is klaar voor de toekomst

Amsterdam

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam