Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer
Woningcorporatie Parteon

Deel dit artikel:

Categorieën:

Klomp Beheer en Onderhoud heeft in opdracht van woningcorporatie Parteon uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de iconische dakruiter van het historische hofje “’t Hof Saenden” in Wormerveer. Het betreft een zorgvuldige restauratie van dit prachtige complex, dat een belangrijk cultureel en architectuurhistorisch erfgoed vormt in de regio.

Stukje geschiedenis ’t Hof Saenden

Het hofje, een rijksmonument dat in 1915-1916 is gesticht door de Wormerveerse firma Bloemendaal en Laan, bestaat uit twee rijen van vijf arbeiderswoningen aan weerszijden van een centrale poort. Als bekroning van het gehele complex prijkt op de nok boven de poort een achtzijdige houten dakruiter, waarvan de voet is bekleed met lei. Deze dakruiter is voorzien van een bijzondere arcadevormige structuur met een luiklok en wijzerplaten op de eerste geleding, terwijl de tweede geleding wordt bekroond met een ingesnoerde koperen naaldspits, bol, en een vergulde windvaan in de vorm van een zeilschip.

dakruiter van 't Hof Saenden
Neo-Hollandse erfgoed

Het hofje, dat in Neo-Hollandse Renaissance-stijl is gebouwd met typisch Zaanse elementen, heeft door de jaren heen verschillende transformaties ondergaan. Van een huisvesting voor gepensioneerde werknemers van lokale bedrijven tot een kleuterschool en uiteindelijk in handen van woningcorporatie Parteon , heeft het ’t Hof Saenden zijn rijke geschiedenis behouden.

Restauratie ’t Hof Saenden

Woningcorporatie Parteon heeft Klomp de opdracht gegund tot de restauratie van de dakruiter, en deze is met succes uitgevoerd door onze vakmannen Stephen en Aat van Klomp Beheer en Onderhoud. De uitgevoerde werkzaamheden omvatten onder andere het bekleden van de dakruiter met nieuwe lei en lood, het lood bekleden van de stijlen van de toren, het voorzien van de klokkenvloer van nieuw lood, het aanbrengen van loden sierlijsten, demontage en restauratie van de wijzerplaten, en het plaatsen van nieuwe loden onderlijsten, kilgoten en nok op de dakkapellen.

Ambachtelijk restauratieklus

Een bijzonder ambachtelijk aspect van deze restauratie is de vervaardiging van nieuwe zinken pinakels in de werkplaats van Klomp, waarbij het vakmanschap van het team tot uiting komt. De zorgvuldigheid en toewijding waarmee deze restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, dragen bij aan het behoud van de cultuur- en architectuurhistorische waarde van ‘t Hof Saenden.

Cultureel rijkdom behouden

Deze restauratie is niet alleen een eerbetoon aan het rijke verleden van het hofje maar ook een investering in het behoud van een stukje lokale geschiedenis. De gerestaureerde dakruiter zal ongetwijfeld blijven schitteren als een kenmerkend element van dit prachtige erfgoed in de Zaanstreek.

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van 't Hof Saenden voor Parteon

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt.

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard