Klomp realiseert koperen dak voor overkapping in monumentale binnentuin Zandkasteel

Amsterdam Zuidoost

Deel dit artikel:

Categorieën:

Het Zandkasteel -de bijnaam voor het voormalige ING-gebouw in Amsterdam Zuidoost- heeft een vergaande transformatie ondergaan. Het kantorencomplex is nu een plek waar wonen, werken, leren, ontmoeten en ontspannen hand in hand gaan. Drie van de tien voormalig kantoortorens worden door Van Wijnen getransformeerd tot een locatie voor de Amsterdam International Community School. Voor de koperen overkapping in de binnentuin riep Van Wijnen de expertise van Klomp in.

Koperen daken vragen om specifiek vakmanschap

De daken van het iconische complex zijn tijdens de bouw in de jaren 80 voorzien van koperen dakbekleding. Dit edelmetaal verandert door oxidatieprocessen langzaam van kleur. Het oorspronkelijke oranjerood wordt eerst roodbruin en daarna volledig bruin om na een jaar of tien de kenmerkende groene koperkleur aan te nemen. Om volledig aan de ontwerpvisie van de architecten van dit complex te voldoen, wilde de opdrachtgever, gemeente Amsterdam een zelfde type dak op de veertig meter lange overkapping in de binnentuin.

Klomp heeft als kenner van het materiaal bij de montage rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van metaal. Denk aan het werken van het materiaal bij temperatuurschommelingen. Om krimp- en uitzetspanningen op te vangen, koos Klomp voor het felsensysteem. De platen in dit systeem worden met schuivende verbindingsstukken aan het dakbeschot vastgezet en vangen hiermee de veranderingen van het materiaal op. De gerealiseerde luchtspouw voorkomt condens aan de onderzijde van het koper en wendt hiermee aantasting van het materiaal af.

Waarom koper?

Tijdens de ontwerpfase eind jaren 70 koos Architectenbureau Alberts en Van Huut expliciet voor toepassing van koper als dakbedekking. Dat heeft, naast de tijdloze en unieke uitstraling, te maken met de volgende eigenschappen van het materiaal. Koper:

  • kent dankzij de vochtwerende eigenschappen een ongekend lange levensduur (vaak langer dan een eeuw)
  • is 100% recyclebaar
  • heeft geen onderhoud nodig
  • is vervormbaar
  • volledig brandveilig

Het projectteam van Klomp bestond uit Ruben Swart (projectleider), Wouter Bouwman (calculator), Richard Kroes (uitvoerder) en Diego Admiraal en Raymond van Steen, dakspecialisten in koper-, lei- en zinkwerk die vele dagen achtereen in weer en wind hun vak uitoefenden. Heren, bedankt!

Bekijk meer cases:

In co-making verduurzamingsproject binnenstad voltooid voor woningcorporatie Ymere

Amsterdam

Sedumdak op monumentaal pand Oosterburgergracht 15-17

Amsterdam

Herstelde allure voor Van der Pek

Amsterdam Noord

Zuiderloo is klaar voor oplevering

Heiloo

Bluebanddorp in Slotervaart is klaar voor de toekomst

Amsterdam

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam