Nieuw loden dak met slimme oplossingen voor De Waag

Amsterdam
Gemeente Amsterdam
2021-05-07

Deel dit artikel:

Categorieën:

In het hart van Amsterdam, midden op de Nieuwmarkt, staat één van de mooiste wagen van Nederland. Het twee verdiepingen hoge bouwwerk is in 1488 gebouwd en diende jarenlang als toegangspoort tot de stad. Het dak van het textiellab van dit monumentale pand is in de loop der tijd meermalen vervangen en was ook nu, zo’n 45 jaar na de laatste vervanging, toe aan vernieuwing.

Nieuw loden dak

Het oude loden dak was door krimp en uitzetting van het lood en de aanwezigheid van kalk -dat een negatieve invloed heeft op de elasticiteit van het materiaal- ernstig verzwakt. Het lood was op meerdere plaatsen gescheurd en na tientallen reparaties toe aan vernieuwing. Voor Gemeentelijk Vastgoed was dit -na het verkrijgen van de vergunning in verband met de monumentale status van het pand- dé reden om Klomp in te schakelen. Om toekomstige scheuringen in het lood tegen te gaan en het aantal soldeernaden te beperken, stelde Klomp voor het aantal ribben op het dak van twee naar vijf stuks uit te breiden.

Met deze uitbreiding voldoet het nieuwe loden dak nog steeds aan de monumentale eisen. Het grote voordeel echter, is dat de vlakken waartussen het lood vrij kan bewegen aanzienlijk kleiner worden, zodat er minder kans is op beschadigingen. Ook het gladde en watervaste board dat als basis van het dak dient, heeft een levensduurverlengende functie. Met dit werk behoren lekkages -die regelmatig voorkwamen doordat flink verwarmd lood over een ruwe ondergrond bewoog- tot het verleden.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard