Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

WERK IN UITVOERING
Rijksvastgoedbedrijf

Deel dit artikel:

Categorieën:

Op 28 oktober 2022 verscheen de uitvraag inzake Casco 1, een Rijksvastgoedgebouw op de Marinebasis Den Helder, op Tendernet. De werkzaamheden omvatten het vervangen van de dakbedekking inclusief isolatie en de lichtstraten. Tijdens de werkzaamheden aan het dak is het van belang dat de bedrijfsvoering in en buiten de werkplaats niet onderbroken wordt. Op 27 januari werd het project door Rijksvastgoed aan Klomp Daktechniek gegund en inmiddels zijn de werkzaamheden aangevangen.

Dakbedekking en isolatie vernieuwd op defensielocatie

Het 6.600 m2 grote dak van deze staalwerkplaats dateert uit 1992. De huidige leeftijd van het dak en de wens om het comfort in de werkplaats te verbeteren waren de directe aanleiding voor deze aanbesteding. Het doel? Naast verduurzaming en energie-efficiëntie was vooral het werkcomfort van de staalwerkers van belang. Het oude dak met de slecht geïsoleerde lichtstraten van 700 m2 zorgde voor veel warmte in de zomer en veel warmteverlies in de winter. Met de bij-isolatie met 60 mm PIR en vijf lichtstraten met een met HR++ glas vergelijkbare isolatie zorgt Klomp na oplevering voor een werkplaats die qua energieverbruik en comfort voldoet aan de normen van deze tijd.

Intensieve communicatie met stakeholders

De werkzaamheden zijn op 1 maart aangevangen en het project wordt naar verwachting op 1 juli opgeleverd. Voor het behalen van deze deadline is een intensieve samenwerking met alle stakeholders onmisbaar. Reden voor Klomp om actief te communiceren met het Rijksvastgoedbedrijf en de gebruiker van het pand, onder meer over de veiligheidsmaatregelen en het plannen van de hijswerkzaamheden. De focus in de samenwerking met Lemo Koepels, KTR3 en ACN ligt voornamelijk op een efficiënte volgorde van de werkzaamheden zodat het dak ongeacht de ingreep aan het eind van de dag weer volledig waterdicht is.

De juiste isolatiewaarde voor het gehéle dak

De lichtstraten zijn gemaakt van polycarbonaat platen en bevatten een speciale uv-werende coating op de buitenste glasplaten. Deze coating realiseert veel lichtinstraling, maar houdt warmte-intreding in de zomer tegen. Het gebruikte aluminium wordt geanodiseerd zodat de zilte lucht -de ligging van Casco I is pal aan zee- geen negatieve invloed op de kwaliteit van het materiaal heeft.

‘Gebouwen verliezen de meeste warmte door het dak’, vertelt technisch adviseur Patrick Spaan die samen met zijn collega’s Ben Anthonie en Rinus Rietveld vanaf dag één betrokken is bij dit project.

‘Veel gebouweigenaren kiezen dan ook voor een flink isolatiepakket op hun dak. Een terechte keuze, mits ze ook kiezen voor dakluiken, dakkoepels en lichtstraten met een vergelijkbare isolatiewaarde. Je kunt met 140 mm isolatie een Rc van 6,3 behalen, maar met een lichtstraat die een isolatiewaarde heeft vergelijkbaar met dubbel glas, heb je alsnog een gat in je dak. Casco I krijgt een goed doordacht dakpakket waarmee het dak niet langer een verliesoppervlakte is.’

dakbedekking en isolatie
Foto: Ben Anthonie (voorman) en Patrick Spaan (technisch adviseur)

Let op: Op de foto’s zijn de oude lichtstaten nog te zien. Wanneer het werk in de afrondende fase komt, plaatsen we foto’s met de nieuwe lichtstraten.

Bekijk meer cases:

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam

Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

WERK IN UITVOERING

Verduurzaming van woonblok in historische Lepelstraat met zorgvuldige zinkrenovatie

Amsterdam

Nieuw leien dak voor voormalig politiepost in Haarlem

Haarlem

Duurzame renovatie van voormalig stationsgebouw in Mijdrecht

WERK IN UITVOERING

2.190 zonnepanelen voor Martinez Chocolade 

Amstelveen