Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

Den Helder
Rijksvastgoedbedrijf

Deel dit artikel:

Categorieën:

Op 28 oktober 2022 verscheen de uitvraag inzake Casco 1, een Rijksvastgoedgebouw op de Marinebasis Den Helder, op Tendernet. De werkzaamheden omvatten het vervangen van de dakbedekking inclusief isolatie en de lichtstraten. Tijdens de werkzaamheden aan het dak is het van belang dat de bedrijfsvoering in en buiten de werkplaats niet onderbroken wordt. Op 27 januari werd het project door Rijksvastgoed aan Klomp Daktechniek gegund en inmiddels zijn de werkzaamheden aangevangen.

Dakbedekking en isolatie vernieuwd op defensielocatie

Het 6.600 m2 grote dak van deze staalwerkplaats dateert uit 1992. De huidige leeftijd van het dak en de wens om het comfort in de werkplaats te verbeteren waren de directe aanleiding voor deze aanbesteding. Het doel? Naast verduurzaming en energie-efficiëntie was vooral het werkcomfort van de staalwerkers van belang. Het oude dak met de slecht geïsoleerde lichtstraten van 700 m2 zorgde voor veel warmte in de zomer en veel warmteverlies in de winter. Met de bij-isolatie met 60 mm PIR en vijf lichtstraten met een met HR++ glas vergelijkbare isolatie zorgt Klomp na oplevering voor een werkplaats die qua energieverbruik en comfort voldoet aan de normen van deze tijd.

Intensieve communicatie met stakeholders

De werkzaamheden zijn op 1 maart aangevangen en het project wordt naar verwachting op 1 juli opgeleverd. Voor het behalen van deze deadline is een intensieve samenwerking met alle stakeholders onmisbaar. Reden voor Klomp om actief te communiceren met het Rijksvastgoedbedrijf en de gebruiker van het pand, onder meer over de veiligheidsmaatregelen en het plannen van de hijswerkzaamheden. De focus in de samenwerking met Lemo Koepels, KTR3 en ACN ligt voornamelijk op een efficiënte volgorde van de werkzaamheden zodat het dak ongeacht de ingreep aan het eind van de dag weer volledig waterdicht is.

De juiste isolatiewaarde voor het gehéle dak

De lichtstraten zijn gemaakt van polycarbonaat platen en bevatten een speciale uv-werende coating op de buitenste glasplaten. Deze coating realiseert veel lichtinstraling, maar houdt warmte-intreding in de zomer tegen. Het gebruikte aluminium wordt geanodiseerd zodat de zilte lucht -de ligging van Casco I is pal aan zee- geen negatieve invloed op de kwaliteit van het materiaal heeft.

‘Gebouwen verliezen de meeste warmte door het dak’, vertelt technisch adviseur Patrick Spaan die samen met zijn collega’s Ben Anthonie en Rinus Rietveld vanaf dag één betrokken is bij dit project.

‘Veel gebouweigenaren kiezen dan ook voor een flink isolatiepakket op hun dak. Een terechte keuze, mits ze ook kiezen voor dakluiken, dakkoepels en lichtstraten met een vergelijkbare isolatiewaarde. Je kunt met 140 mm isolatie een Rc van 6,3 behalen, maar met een lichtstraat die een isolatiewaarde heeft vergelijkbaar met dubbel glas, heb je alsnog een gat in je dak. Casco I krijgt een goed doordacht dakpakket waarmee het dak niet langer een verliesoppervlakte is.’

dakbedekking en isolatie
Foto: Ben Anthonie (voorman) en Patrick Spaan (technisch adviseur)

Let op: Op de foto’s zijn de oude lichtstaten nog te zien. Wanneer het werk in de afrondende fase komt, plaatsen we een update en foto’s van de nieuwe lichtstraten.

Projectupdate: Dakproject op Defensielocatie Casco 1 bereikt nieuwe mijlpaal!

Dakwerkzaamheden voltooid

De dakwerkzaamheden en de vernieuwing van de lichtstraten zijn inmiddels succesvol afgerond als onderdeel van de oorspronkelijke opdracht. Echter, er zijn nog enkele aanvullende werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden als meerwerk. Momenteel zijn we bezig met de afronding van de bliksem afleiding. Zodra deze laatste taak is voltooid, zullen we het project volledig hebben afgerond.

Vernieuwde lichtstraten

Bovendien zijn er nieuwe foto’s toegevoegd aan het artikel. We hebben de bestaande foto’s waarop de oude lichtstraten te zien waren, aangevuld met nieuwe foto’s waarop de vernieuwde lichtstraten te bewonderen zijn. Op deze manier willen we een compleet beeld presenteren van de verbeterde dakbedekking en isolatie op defensielocatie Casco I.

Met deze update bevestigen we dat de dakwerkzaamheden zijn voltooid, maar dat er nog enkele aanvullende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. We zetten ons in om het project binnen de gestelde deadline af te ronden en zijn verheugd over de verbeteringen die zijn doorgevoerd aan het dak van Casco I.

Succesvolle samenwerking

Dankzij de nauwe samenwerking met het RijksvastgoedbedrijfDirectie Materiële Instandhouding (DMI), Lemo KoepelsKTR3 en ACN. hebben we de benodigde kennis, ervaring en middelen kunnen bundelen om dit dakrenovatieproject tot een succesvol einde te brengen. We hebben regelmatig overleg gehad, technische uitdagingen besproken en gezamenlijk oplossingen gevonden om het beste resultaat te behalen. Het is inspirerend om te zien hoe verschillende partijen met hun unieke expertise hebben bijgedragen aan de verbetering van het dak van Casco 1.

Bij Klomp zijn we trots op ons vermogen om effectieve samenwerkingsverbanden te creëren en te onderhouden. We geloven dat dit de sleutel is tot het behalen van succesvolle resultaten en het realiseren van duurzame oplossingen voor onze klanten. We kijken ernaar uit om deze sterke samenwerking voort te zetten en gezamenlijk nieuwe uitdagende projecten aan te gaan.

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard