Klomp draagt bij aan blauw-groene daken van RESILIO

Amsterdam
Gemeente Amsterdam
2021-03-01
2021-11-04

Deel dit artikel:

Categorieën:

De weersomstandigheden in Nederland veranderen significant. Het wordt warmer en buien worden steeds heviger. Om steden koel te houden en plensbuien op te vangen, zijn toename van groen en buffering van water nodig. De reden voor Gemeente Amsterdam om onder de naam RESILIO de onbenutte ruimte van daken op een slimme manier in te zetten.

RESILIO

Het RESILIO-project -een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie en De Key– is goed voor 10.000 m2 slimme blauw-groene daken die voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Eén van de eerste daken van dit project ligt op het bedrijfsverzamelgebouw aan de Ite Boeremastraat. Klomp daktechniek kreeg van gemeente Amsterdam de opdracht dit dak -dat als testdak wordt gebruikt- volledig te renoveren, te voorzien van een isolatielaag en gereed te maken voor de retentielaag, de sedumafwerking en het pv-systeem van Green4energy.

Blauw-groen

Op de nieuwe dakbedekking is een zogeheten blauwe laag aangelegd: een reservoir waarin regenwater kan worden gebufferd. De keerkleppen in het systeem lozen -op basis van de weersverwachting- overtollig water pas na de piekbelasting van het rioolsysteem zodat overlast wordt voorkomen. Op deze manier draagt het dak aan de Ite Boeremastraat bij aan het watermanagement in de stad. De groene laag bestaat uit een waterdoorlatende filtervlies met substraat (vergelijkbaar met aarde) en verschillende soorten beplanting. Het dak is daarnaast deels uitgerust met witte grindvulling.

PV-panelen

Bovenop deze groene laag zijn 52 zonnepanelen van Klomp’s Green4energy toegepast. De panelen zijn op aangeven van de architect -ten behoeve van de esthetiek- op verschillende hoogtes gemonteerd. Het speciale onderconstructiesysteem -wat ruimte biedt voor de blauw-groene zone- ligt direct op de dakbedekking en biedt een stabiele basis voor de gehele constructie. Met de keuze voor Klomp is gemeente Amsterdam gedurende de voorbereidings- en realisatiefase verzekerd geweest van één aanspreekpunt voor zowel de dakrenovatie als de realisatie van het pv-systeem.

De effecten van de maatregelen zoals genomen op het dak aan de Ite Boeremastraat worden na realisatie uitvoerig onderzocht op effectiviteit. Zo brengt RESILIO in kaart welke beplanting het meest positieve effect heeft op de prestaties van de zonnepanelen (de stelregel is: hoe koeler de pv-panelen, hoe hoger de opbrengst). Daarnaast wordt gekeken naar de effecten van de witte grindlaag en het opgeslagen water (denk aan reflectie). De kennis en ervaring worden ten behoeve van de groei van klimaatadaptief vastgoed met andere Europese steden gedeeld. 

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate- adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie en De Key. RESILIO wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.  

Het aangebracht PV-systeem van Green4energy

Bekijk meer cases:

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam

Nieuwe dakbedekking en isolatie voor defensielocatie Casco I

WERK IN UITVOERING

Verduurzaming van woonblok in historische Lepelstraat met zorgvuldige zinkrenovatie

Amsterdam

Nieuw leien dak voor voormalig politiepost in Haarlem

Haarlem

Duurzame renovatie van voormalig stationsgebouw in Mijdrecht

WERK IN UITVOERING

2.190 zonnepanelen voor Martinez Chocolade 

Amstelveen