Nationaal Holocaustmuseum, renovatie van de voormalige Hervormde Kweekschool en Hollandse Schouwburg

Amsterdam
Nationaal Holocaustmuseum
2023-06-01

Deel dit artikel:

Categorieën:

Klomp heeft in opdracht van het Nationaal Holocaustmuseum gewerkt aan de renovatie van de voormalige Hervormde Kweekschool en Hollandse Schouwburg van de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen via deze school door het verzet in veiligheid werden gebracht, maakt de opdracht beladen en bijzonder tegelijk.

Deportaties en redding

Joodse families die tijdens de bezetting opgepakt werden, werden tot aan hun deportatie door de nazi’s gescheiden gevangengehouden. Volwassenen werden vastgehouden in de Hollandsche Schouwburg en jonge kinderen in de crèche aan de overkant van de straat. Omdat de crèche minder streng bewaakt werd, kreeg het verzet de kans om honderden kinderen via onder andere de Kweekschool naar onderduikplekken te smokkelen. Op deze historische plek wordt in 2024 -na de renovatie- het Nationaal Holocaustmuseum geopend.

Realisatie Nationaal Holocaustmuseum

Na de renovatie zullen de structuur van de klaslokalen en gangen weer zichtbaar zijn, net als de historische gevelcontouren van het gebouw. De entree wordt in een naastgelegen nieuwbouw gerealiseerd en uitbreidingen aan de achterzijde bieden plaats aan een grote zaal voor tijdelijke exposities, een auditorium en een tuin. Het Nationaal Holocaustmuseum heeft Klomp aangesteld voor de realisatie van comfortabel binnenklimaat op basis van energieneutraliteit.

Warmte-koude-opslag

Op 8 oktober 2021 is Klomp in de tuin van de Kweekschool begonnen met het boren van de warmte-koudebron. Een 26 meter lange casing -opgebouwd uit tweemaal dertien meter buis die achtereenvolgens de grond zijn ingebracht en middels laswerk aan elkaar zijn gevestigd- zorgde voor een stabiele boorgang tot het harde grondgedeelte. Het resultaat is een WKO-bron op 180 meter diepte waardoor warmte (in de winter) en koude (in de zomer) uit de grond worden onttrokken. Goed om te weten: de energie die uit de grond wordt onttrokken, wordt na gebruik weer teruggegeven aan de grond. Hiermee is het een sluitend systeem.

De gewonnen energie -die het hele jaar door tussen de acht en twaalf graden is- wordt middels de warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht en via de luchtbehandelingsinstallatie en het klimaatplafond aan de ruimtes op de verschillende verdiepingen afgegeven. Uiteraard is dit per ruimte aan te sturen. Het laatste deel van dit proces is in de tweede helft van 2022 in samenspraak met de aannemer gerealiseerd.

Een mooie opdracht voor een bijzonder museum.

Het Nationaal Holocaustmuseum.Fotografie: Luuk Kramer
Fotografie: Luuk Kramer
Jasper de Backer – Monteur Installatietechniek
Willem Jonker – Projectbegeleider

Bekijk meer cases:

In co-making verduurzamingsproject binnenstad voltooid voor woningcorporatie Ymere

Amsterdam

Sedumdak op monumentaal pand Oosterburgergracht 15-17

Amsterdam

Herstelde allure voor Van der Pek

Amsterdam Noord

Zuiderloo is klaar voor oplevering

Heiloo

Bluebanddorp in Slotervaart is klaar voor de toekomst

Amsterdam

Storing voedingskabel NDSM opgelost door Klomp Energie

Amsterdam