Een NOM-project in Alkmaar voor een rijksmonumentaal pand

Deel dit artikel:

Categorieën:

Klomp verzorgde installaties in een rijksmonumentaal pand uit de late 15e eeuw. Voor de twee woningen verzorgde Klomp de w-installaties en heeft Klomp de twee woningen voorzien van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming/vloerkoeling.

Rijksmonumentaal pand

Onze opdrachtgever, Bouw- en Aannemingsmaatschappij Derksen & Singerling, is eigenaar van het rijksmonumentale pand aan de Mient 27 in hartje Alkmaar. D&S ontwikkelde een plan voor het pand en heeft het monument gerestaureerd tot een nieuwe winkelruimte op de begane grond en twee ruime appartementen op de verdiepingen.

Een bijzonder NOM-project. Klomp verzorgde hier alle W-installaties (klimaat, ventilatie en sanitair) en heeft de 2 woningen voorzien van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming/vloerkoeling. Dat betekent dat deze appartementen ‘nul op de meter’ hebben en dus gasvrij zijn. Verder heeft Klomp Energie in totaal 24 pv-panelen op het dak geplaatst (op elke NOM woning 12) waardoor er een aardig stukje eigen opwekking van zonnestroom is. Tevens zijn de woningen voorzien van decentrale warmteterugwinning ventilatie (WTW). Inmiddels zijn de NOM woningen opgeleverd en is de winkel zelfs al open. 

Cultureel erfgoed dat vermoedelijk al in de vroege jaren 1500 bestond
Het pand Mient 27 is cultuurhistorisch van nationaal belang. Het geniet de beschermde status als rijksmonument. Het perceel, gelegen op de kop van de Langestraat aan de Gewelfde Stenenbrug, kent een vroege ontwikkeling dat terug gaat tot de late 15e eeuw. Uit dendrochronologisch onderzoek (jaarringen van het eikenhouten ‘skelet’) is komen vast te staan dat de bomen voor dit hout rond 1520 zijn gekapt (!). Het was dan ook van belang om bij de herinrichting rekening te houden met de aanwezige cultuurhistorische waarden. Derksen & Singerling stelde ons een belangrijke eis: wij moesten alle technische installaties onzichtbaar wegwerken. Gezien de leeftijd van het gebouw is het niet vreemd dat de wanden en vloeren behoorlijk scheef zijn. Die omstandigheden, in combinatie met de kleine ruimtes, maakte ons werk uitdagend maar bovenal eervol aangezien wij alles netjes en naadloos hebben geïnstalleerd. 

Van woonhuis tot boekhandel en van sigarenwinkel tot sport- en kledingzaak. 
Het pand is sinds de jaren 1540 voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt, waarvan er pas vanaf de jaren 1700 een gebruikersgeschiedenis bestaat. De eerste gebruikers bewoonden het perceel, later werd het een boekhandel, drukkerij en een leesbibliotheek. Sigaren en tabak zijn er verkocht en in de jaren 1900 zijn er nog een sportwinkel en kledingzaak gevestigd geweest. Kledingwinkel Saint Tropez was de laatste gebruiker van het pand voordat Derksen & Singerling het perceel in eigen beheer besloot te ontwikkelen en herinrichten. 

Leuk om te weten
Het pand aan de Mient 27 (dus ook het voorhuis) moet er al hebben gestaan toen in 1546-1547 het buurpand ‘De Croon’ op nummer 31 werd gebouwd. Dat is te zien aan het metselwerk dat is aantroffen in een kastnis aan de zijde van dit buurpand. Dit metselwerk heeft namelijk zogenoemde speciebaarden, ofwel overtollige specie, die normaal gesproken altijd wordt weggeschept. Maar omdat het pand tegen het naastgelegen pand op 27 moet zijn aangebouwd, was dat niet mogelijk. Dus hoewel het prachtige buurpand ‘De Croon’ zijn oorspronkelijke zestiende-eeuwse gevel nog heeft, is zijn minder opvallende buurman in oorsprong ouder.

Bekijk meer cases:

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard

Verduurzaming hellende dakconstructies van 9 woonblokken in Weesp

Weesp

Co-Making Voltooit Duurzaamheidsproject Stadscentrum voor Ymere

Amsterdam

Sedumdak op monumentaal pand Oosterburgergracht 15-17

Amsterdam

Herstelde allure voor Van der Pek

Amsterdam Noord