Sedumdak op monumentaal pand Oosterburgergracht 15-17

Amsterdam
afdeling Gemeentelijk Vastgoed van gemeente Amsterdam
2023-09-11

Deel dit artikel:

Categorieën:

De huurders die een ruimte huren in dit pand in het centrum van Amsterdam kunnen hun hart ophalen. Het sedumdak dat binnen afzienbare tijd geplaatst wordt, biedt niet alleen een verfraaid uiterlijk van deze bovenste bouwlaag, het geeft vooral een enorme impuls aan de biodiversiteit en verkoeling van de onderliggende ruimtes. Het pand -een gemeentelijk monument gebouwd in 1921 en een voormalige katholieke jongensschool- is in eigendom van de gemeente Amsterdam en biedt nu plaats aan culture huurders en een fysiotherapiepraktijk.

Perfecte basis sedumdak

De opdracht van de afdeling Gemeentelijk Vastgoed van gemeente Amsterdam is gegund aan Klomp en omvat het verwijderen van het grind van de huidige dakbedekking, het aanbrengen van een wortelwerende dakbedekking en de vernieuwing van lood- en zinkwerk. De perfecte basis voor het sedumdak met inheemse kruiden dat daarna wordt gerealiseerd.

Verduurzamen met groen

De keuze en opdracht voor de realisatie van het sedumdak door Gemeentelijk Vastgoed past perfect bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente:

  • Een sedumdak is energiebesparend en zorgt voor comfort: de sedumplantjes zorgen voor een betere isolatie. Koeler in de zomer en warmer in de winter.
  • Een sedumdak is goed voor het milieu: de plantjes halen CO-2 uit de lucht en geven er zuurstof voor terug. Het groen zorgt bovendien voor een impuls aan de biodiversiteit.
  • Een sedumdak helpt wateroverlast te voorkomen: het groen slaat veel water op en draagt hiermee bij aan de regulering van de effecten van hevige regenval.

‘Dit is een fantastisch werk waarmee wij bijdragen aan het verduurzamen van onze hoofdstad!’

– Patrick Spaan
Creatieve Oplossing voor Monumentaal Dakproject: Transport via Water

Een reguliere autolaadkraan biedt niet voldoende lengte om het dak van het monumentale pand te bereiken. Een zware torenkraan is op haar beurt te belastend voor de kades en zou een volledige blokkade van het verkeer betekenen.

Het uitvoeren van de werkzaamheden in de nacht via deze kraan behoort vanwege de hoge kosten en de mate van overlast voor de omgeving ook niet tot de mogelijkheden. Reden voor Klomp om samenwerkingspartner BQ Duiker bij het project te betrekken en de grenzen te verleggen. Deze specialist in bouwlogistiek stelde na verder onderzoek transport over en montage vanaf het water voor. Een oplossing waar Klomp PK Waterbouw voor heeft benaderd. Dit bedrijf zorgt vanaf 14 september voor aan- en afvoer van materialen en faciliteert de elektrische kraan waarmee de materialen -denk aan afvoer van grind, aanvoer van bouwmaterialen en aanvoer van zaken als valbeveiliging- worden gehesen.

Klomp Daktechniek: “Voorbereiding voor groendakproject in volle gang”

‘De voorbereidende werkzaamheden op het dak nemen ongeveer drie weken in beslag,’ vertelt werkvoorbereider Patrick Spaan van Klomp Daktechniek. ‘In deze periode zorgen onze dakdekkers Pim Spaan en Wens Moos onder supervisie van uitvoerder Robert Jonker voor het aanbrengen van de wortelwerende basis dakbedekking en het lood- en zinkwerk.

Na deze fase is het de beurt aan Roosendaal Landscaping, onze samenwerkingspartner die gespecialiseerd is in de aanleg van groende daken. We verwachten het werk in november op te leveren. Dit is een fantastisch werk waarmee we bijdragen aan het verduurzamen van onze hoofdstad!’

Zodra het project bijna klaar is, volgt een update op deze pagina.

Groene Sedumdaken: Stedelijke Transformatie
Ontdek hoe sedumdaken stedelijke gebieden transformeren in groene oases van duurzaamheid en biodiversiteit. Van monumentale panden tot moderne kantoorgebouwen, deze projecten illustreren de kracht van groene daken om onze steden te verduurzamen en te verbeteren. Laat u inspireren door de volgende voorbeelden van sedumdaken die een tastbare impact hebben op hun omgeving. Klik op de links hieronder en dompel uzelf onder in de groene revolutie die onze steden transformeert.

Klomp is uw technische (bouwteam)partner die graag met u mee denkt als het gaat om realisatie en onderhoud van mooie duurzame projecten in energie, daken en gebouwgebonden installaties. Waarbij veiligheid, kwaliteit en constante doorontwikkeling leidend zijn en innovatie een belangrijk speerpunt vormt. 

Mocht u na het lezen van dit artikel uw vastgoed ook willen verduurzamen, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard