Het Frascati Theater aan de Nes in Amsterdam is monumentaal vastgoed en heeft in de loop der jaren diverse functies gehad. Het gebouw was oorspronkelijk een klooster, werd eind 16de eeuw het podium voor rederijkerspelen en diende in de 17de en 18de eeuw als pakhuis voor tabak, thee en specerijen. In de jaren daarna huisveste het pand een koffiehuis en werd het berucht als plek waar beschaafd publiek zicht liever niet vertoonde. Tot het moment dat de Nes door het gemeentebestuur Amsterdam weer als handelsstraat werd gedoopt. Inmiddels is het theater dé plek waar jong talent zichzelf presenteert.
Monumentaal vastgoed
Het is geen geheim dat Klomp enthousiast wordt van het verduurzamen van monumentaal vastgoed. We zetten dan ook graag onze tanden in de mooie opdracht die de afdeling Vastgoed van de gemeente Amsterdam ons verstrekte: het verduurzamen en vergroenen van een flink deel van het theaterdak.
Duurzaam dak
Klomp verzorgt de complete dakrenovatie van het theater. Dat betekent dat het oude dak tot aan het houten dakbeschot wordt verwijderd en volgens de huidige normen wordt opgebouwd en zonder monumentale waarden aan te tasten. Deze opbouw bestaat uit het aanbrengen van een dampremmende laag die ervoor zorgt dat vocht van binnenuit niet in contact komt met de 60 mm dikke isolatielaag die daarna wordt aangebracht. De toplaag bestaat uit twee delen: na de standaard onderlaag brengt Klomp ook een wortelwerende dakbedekking aan. Deze werkzaamheden worden eind januari afgerond.
Met sedum en valbeveiliging
Medio februari geeft Klomp het stokje over aan de firma Rozendaal. Zij brengen een beschermende noppenlaag aan die de dakbedekking extra beschermt en tevens dient als kleine buffer voor regenwater. Hier bovenop worden de substraatlaag en de matten met plantjes aangebracht. Voor de valbeveiliging -ten behoeve van veilig dakonderhoud dat Klomp de komende jaren zal uitvoeren- rekent Klomp op de expertise van Valprotect Nederland.
Waarom groen?
Rond de Wallen, het oudste stuk van de stad Amsterdam, is ruimte voor bijna twee voetbalvelden aan groen dak. Veel vastgoedeigenaren scharen zich samen met de gemeente Amsterdam achter de intentie om deze daken te voorzien van sedum of andere groene daken. Waarom? Groene daken gaan hittestress tegen, bufferen regenwater en stimuleren de binnenstedelijke biodiversiteit.