Zinken dakrenovatie verlengd levensduur gemeentelijk monument

Utrecht
Gemeente Utrecht

Deel dit artikel:

Categorieën:

Het pand aan het Heycopplein is het overgebleven deel van het voormalige veilinggebouw van Gemeente Utrecht. Het gemeentelijk monument uit 1926 is in 2003 grotendeels gesloopt. Het karakteristieke voorgebouw is grondig gerenoveerd en steekt tegenwoordig mooi af tegen de rondom gelegen woningen van nieuwbouwwijk ‘Parkhaven’ (vernoemd naar de haven van de vroegere groenteveiling, waarvan het veilinggebouw onderdeel uitmaakte).

 

Zinken dakrenovatie

Het zinken dak (dat circa 12 jaar geleden is aangebracht) was al dusdanig aangetast dat het geheel (283 m2) moest worden vervangen. Onderzoek wees uit dat de ongeventileerde onderconstructie de boosdoener was. 

Na het slopen en afvoeren van het oude zinkwerk is op de bestaande dakconstructie een speciale dampdoorlatende waterdichte folie aangebracht. Rondom is een ophoging gemaakt van ongeveer 80 mm, waardoor een goede ventilatie kan plaatsvinden. Vervolgens is hierop het nieuwe felswerk aangebracht. 

Door de ophoging van het dak zijn de detailleringen van bestaande onderdelen waar nodig aangepast om zodoende rondom (92 m1) een goede aansluiting te maken op het nieuwe felswerk. Ook vroeg deze zinken dakrenovatie om het inbouwen van een onderbreking in de bestaande goot. Door deze zogenoemde separatie worden nieuwe gebreken als gevolg van krimp en uitzetting voorkomen.

Het nieuwe zinken dak heeft uiteraard geen levensduur van 12 jaar maar een veelvoud daarvan. Een mooi voorbeeld van hoe de actuele bouwkundige kennis van onze dakspecialisten wordt vertaald naar een optimalisering van kwaliteit, met een besparing op onderhoudskosten voor onze opdrachtgever als resultaat. Ook dat is ‘doordacht duurzaam’.

Bekijk meer cases:

Klomp realiseert installatie- en dakwerk voor Villa Bentveld

Bentveld

Realisatie hoofdkantoor Bejo Zaden met duurzame installaties en energie met oog voor de toekomst

Warmenhuizen

Defensie verduurzaamt 4 daken op marineterrein

Den Helder

Klomp herstelt ambachtelijk de iconische dakruiter van ’t Hof Saenden voor Parteon

Wormerveer

Gasvrij Klarenburg: appartementencomplex in bewoonde toestand van aardgas naar stadswarmte 

Amsterdam

Verduurzaming 116 woningen in Heerhugowaard

Heerhugowaard

Hoe is het om te werken in de techniek! Kom naar de Klomp open dag!

Niemand kan je dit beter vertellen dan onze collega’s zelf! Daarom geven zij je tijdens onze open dag graag een kijkje in de keuken. Ze laten je vol trots ons prachtige bedrijf zien en delen de leukste details. Ben jij op zoek naar een baan in de techniek of wil je een stap maken in je carrière? Sluit gerust aan bij een technische workshop of plan een speeddate sessie en vraag onze experts het hemd van het lijf!